Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Hudsonovem zalivu najstarejši najdeni fosili pričajo o življenju na Zemlji že pred štirimi milijardami let

Objavil 02. 03. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Znanstveniki so odkrili najstarejše fosile, ki pričajo o življenju na Zemlji že pred štirimi milijardami leti. Odkriti mikrofosili so tako najmanj 300 milijonov let starejši od prej poznanih, so znanstveniki objavili v zadnji številki znanstvene revije Nature.

Zaradi dejstva, da se je življenje začelo le malo po oblikovanju Zemlje, znanstveniki predvidevajo, da se je lahko življenje pojavilo tudi na vodnih površinah drugih planetov v našem osončju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Če se je življenje na Zemlji pojavilo tako hitro po tem, ko se je oblikovala, lahko pričakujemo, da je to preprost proces in da bi se lahko začelo tudi na drugih planetih,” je dejal eden od glavnih raziskovalcev in doktorand londonskega centra za nanotehnologije Matthew Dodd.

Pripomnil je, da je bila voda ob približnem istem času na površini Marsa in Zemlje, zato predvideva, da bodo tudi na Marsu našli znake življenja, ki so morda stari štiri milijarde let. Je pa možno, da je Zemlja poseben primer, je dodal.

V najstarejših fosilih, ki so široki za polovico človeškega lasa, so našli ostanke bakterij, ki so se hranile z železom. Našli so jih v tako imenovanem Nuvvuagittuq Supracrustal pasu na severu Hudsonovega zaliva, kjer se nahajajo nekateri od najstarejših sedimentov na Zemlji.

Fosili so se oblikovali približno 3,8 do 4,3 milijarde let nazaj, omenjen habitat pa je verjetno eden od najstarejših za življenje na Zemlji.

Zemlja naj bi bila sicer stara približno 4,57 milijarde let.

Kot je obrazložil Dodd je največji izziv pri tovrstnih raziskavah ugotoviti, če je najden organski ogljik dejansko biološkega izvora.

Do sedaj so verjeli, da so najstarejši fosil našli na zahodu Avstralije in da je star 3,5 milijarde let. Čeprav je veliko znanstvenikov podvomilo v biološki izvor fosila. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Meščani Rima: Nova rimska "LED" ulična razsvetljava spominja na mrtvašnico!
Prodaja oblačil Ivanke Trump lani poskočila za 61 odstotkov
"Only in America": 8-letnik se je prek YouTuba naučil voziti avto, nato pa takoj v prvi Mc…
Osnutek strategije dolgožive družbe poudarja pomen aktivnega staranja

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

Se strinjate, da hrvaški pevec Thompson v Mariboru 20. maja izvede svoj koncert?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo