Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

WEF: Največje tveganje za svetovno gospodarstvo je dohodkovna neenakost

Objavil 11. 01. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) kot največje tveganje za svetovano gospodarstvo v letošnjem letu vidijo rastočo dohodkovno neenakost. V raziskavi, ki so jo objavili teden dni pred začetkom srečanja v Davosu, izpostavljajo tudi, da bodo reforme tržnega kapitalizma nujne za ubranitev pred rastočim nezadovoljstvom in populističnimi gibanji.

Rast dohodkovnega in premoženjskega neskladja bo po mnenju avtorjev raziskave o globalnih tveganjih najpomembnejši faktor pri določanju svetovnega razvoja v prihodnjih desetih letih.

Izpostavili so nujo po oživitvi gospodarske rasti, a rast populističnih gibanj po Evropi in izven nje po mnenju raziskovalcev kaže, da smo zamudili trenutek, ko bi bilo zgolj to dovolj za zacelitev razpok v družbi. Kot so poudarili v raziskavi, mora biti reforma tržnega kapitalizma v načrtu.

Kot raziskavo povzema francoska tiskovna agencija AFP, na forumu s posebno zaskrbljenostjo spremljajo šibko okrevanje po svetovni gospodarski krizi, ki je mnogo ljudi pustila brez dela, veliko pa jih opravlja dela, za katera so prekvalificirani.

V raziskavi so se na WEF dotaknili tudi volilnih presenečenj v minulem letu in pojavljanja strank, ki poudarjajo nacionalne suverenosti ter tradicionalne vrednote. Med največja tveganja so tako uvrstili rastočo polarizacijo in intenziviranje nacionalnega sentimenta.

Na forumu izpostavljajo še hitre spremembe družbenega obnašanja, pri čemer so izpostavili, da se mnogi volivci v svojih domovinah počutijo zapostavljene, to pa spodkopava politično in družbeno kohezijo. Leta ustvarjanja pritiska, vsaj od svetovne gospodarske krize naprej, so se lani kristalizirala v obliki odločitve Britancev, da zapustijo EU in izvolitve političnega novinca Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA.

Nekateri analitiki se po poročanju AFP sprašujejo, ali je Zahod prišel do kritične točke in se bo podal na pot deglobalizacije.

Raziskavo so sicer objavili teden dni pred rednim letnim zasedanjem foruma v luksuznem švicarskem smučarskem letovišču Davos. Srečanja naj bi se udeležilo okoli 750 strokovnjakov iz sveta gospodarstva, politike ter akademske in civilne sfere.

Poročilo je povzela tudi nemška tiskovna agencija dpa, kjer so med največjimi tveganji izpostavili še klimatske spremembe in naravne nesreče. Pri vrhu seznama najbolj perečih tveganj so še množične migracije in teroristični napadi.

Ustanovitelj in prvi mož WEF Klaus Schwab je za AFP dejal, da se bodo sodelujoči na letošnjem forumu osredotočili na to, kateri so temeljni problemi za vsesplošno nervozo, s katero se sooča svet ter kako te težave nasloviti. (sta)

davos-2017

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Airlineratings.com: Razglasili 20 najvarnejših letalskih družb na svetu
Klub slovenskih podjetnikov bo podpisal sporazum o sodelovanju z nemškim združenjem BVMW
Po Fakinu Fakin: Borut na čelu družbe Vinakoper zamenjal Roberta
Na Ajpesu odslej register dejanskih lastnikov pravnih oseb, trenutno vpisanih 50% lastnikov

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo