Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V UKC Ljubljana razsulo: kronično pomanjkanje bolniških postelj, hospitalizirani pacienti na posteljo čakajo tudi 16 ur!?

Objavil 10. 01. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA, ZDRAVSTVO. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V zadnjih dneh odmevajo nevzdržne razmere na ljubljanski urgenci, nastale tudi zaradi porasta okužb v zimskem času, ter se vrstijo pozivi ministrici Milojki Kolar Celarc k ureditvi razmer v zdravstvu. Tudi v koaliciji so danes ponovili pričakovanja do ministrice, ki naj bi jim prihodnji teden predstavila projekt skrajševanja čakalnih vrst.

V ljubljanskem kliničnem centru so v zadnjih dneh opozorili na porast števila bolnikov in pomanjkanje bolniških postelj. Minuli konec tedna so bolnike z okužbami dihal na urgenci obravnavali v roku šestih ur, tisti, ki so morali ostati v bolnišnici, pa so na prosto posteljo čakali več kot 16 ur. Da imajo dvakrat več virusnih obolenj kot v običajnih razmerah, pa danes poročajo tudi iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Za gripo so zboleli tudi nekateri zdravstveni delavci, a zagotavljajo, da še obvladujejo situacijo.

Na ministrstvu za zdravje so danes v pisnem sporočilu pojasnili, da so seznanjeni z izrazitim povečanjem pacientov z okužbami dihal in obolelih z gripo, predvsem med starejšo populacijo, med katero ima večina že primarne težke kronične bolezni, kar še posebej povečuje priliv pacientov v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Zagotavljajo tudi, da so v stiku z vodstvom, ki je prostorsko stisko, ki je nastala zaradi večjega števila nenadno obolelih, začelo reševati že minuli teden.

V UKC MARIBOR POSTELJE SO, SO PA TUDI VELIKE NEPRAVILNOSTI
Domačijski posli šefa UKC Maribor Janeza Lavreta: podpisuje pogodbe brez predmeta in cene ter mimo postopkov javnega naročanja!? Več TUKAJ.

Ministrstvo ob tem priporoča obolelim, da se o svojem zdravstvenem stanju najprej posvetujejo s svojim izbranim zdravnikom, da ne bi po nepotrebnem čakali v urgentnih ambulantah.

Ob prostorski stiski na ljubljanski urgenci je sicer ponovno v ospredje prišlo vprašanje dolgoletne gradnje novega urgentnega bloka.

Na ministrstvu so danes zagotovili, da se ministrica Milojka Kolar Celarc zaveda težav, zato je v proračunu za leto 2015 in letošnje leto zagotovila 23 milijonov evrov za dokončanje druge faze gradnje urgence. Z gradnjo in rekonstrukcijo urgentnega bloka UKC Ljubljana je predvidena predvsem premestitev oddelkov interne prve pomoči in splošne nujne medicinske pomoči, so navedli.

Dela po navedbah ministrstva potekajo po načrtu in bodo predvidoma končana marca 2017. Sredstva za nadaljevanje projekta so planirana in potrjena tudi v proračunih za leti 2017 in 2018, v višini približno 35 milijonov evrov za naslednje faze.

Na razmere so se danes odzvali tudi v nekaterih strankah. Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca je ministrica na položaju že dve leti in pol, a se v tem času ni “nič naredilo, da bi imeli pacienti zagotovljeno varnost in bili hospitalizirani kot ljudje”. Nenormalno je, da so hospitalizirani na hodnikih, je opozoril poslanec in ministrico pozval k ureditvi razmer. Z ljudmi, zlasti bolnimi, je treba delati na bolj človeški način, je dodal.

Tudi v stranki Zavezništvo, ki jo vodi poslanka Alenka Bratušek, se sprašujejo glede dogajanja v večjih bolnišnicah, kjer ljudje na obravnavo čakajo tudi več kot 10 ur. Po ocenah Zavezništva gre za alarmantno stanje, zato od ministrice pričakujejo, da bo storila vse za zdravje državljanov ter predstavila obljubljene ustrezne reforme. Spomnili so, da so bili na interpelaciji do ministrice ostri tudi v koalicijskih strankah DeSUS in SD, zato tudi od njih pričakujejo ukrepanje.

Reformne ukrepe nestrpno pričakujejo tudi v koaliciji, ki se bo z ministrico sestala prihodnji teden.

V SMC po besedah vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer od ministrice pričakujejo, da jim zelo jasno predstavi projekt za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu ter rešitve, zagate in dileme pri reformni zakonodaji. Pričakujejo tudi, da bo koalicija poenoteno nadaljevala obravnavo predlogov.

V javni razpravi je sicer zakon o pacientovih pravicah, ne pa v skladu z napovedjo tudi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ministrica je sicer napovedala, da bo to storila do konca lanskega leta.

Po besedah Kustec Lipicerjeve so se odprle nekatere dileme in pomisleki, ki so bili ocenjeni kot upravičeni, zato so ministrici z ekipo naložili, da jih razreši.

V koalicijski SD izjav danes niso dajali, so pa v DeSUS ponovili, da težko pričakujejo ključne zakone. Njihov poslanec Tomaž Gantar meni, da so se o njih doslej premalo vsebinsko pogovarjali. Pogovori pa bodo po njegovem mnenju tudi dobra osnova za razmišljanja, ali se zagotavlja dovolj sredstev za javno zdravstvo, ter razmislek glede organizacijskih sprememb.

Po njegovem mnenju brez dodatnega denarja ne bo rešitve, saj so le čakalne dobe “težke” preko 100 milijonov evrov. A je težav po njegovem mnenju še veliko, zato v DeSUS zagovarjajo celovito zdravstveno reformo. (sta/ured)

ukc-ljubljana-milojka

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Povojni rdeči teror: v rudniškem rovu Hude Jame doslej našli več kot 1400 žrtev!
SDS za daljše preizkusno obdobje pred trajnim sodniškim mandatom
Na Škofijah več sto ljudi protestiralo zaradi "welcome" migrantske politike. SDS edina, ki…
Na gregorjevo se ptički ženijo in kličejo pomlad

3 komentarji za “V UKC Ljubljana razsulo: kronično pomanjkanje bolniških postelj, hospitalizirani pacienti na posteljo čakajo tudi 16 ur!?”

 1. gringo pravi:

  Čisti Slovenistan. Če nimaš denarja za privat dohtarja, lahko dobesedno crkneš na ulici. Sramota kaj je nastalo od te Slovenije.

 2. barbara pravi:

  Z eno besedo: KATASTROFA!!!

 3. NOSTRADAMUS pravi:

  gringo
  ja, res..
  potem pa sekta interpelira ministrico, ki hoče ukiniti zasebne zavarovalnice in popoldansko delo zdravnikov..
  zdravstveni in farmacevtski lobi sta žal močnejša.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

Pravosodni minister Goran Klemenčič je na seji državnega zbora pod vplivom alkohola krilil na vse strani in govoril nesmisle. Je takšno početje normalno?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo