Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Edina in preživela (!) Slovenka na Titaniku MANCA KARUN bi bila letos stara 110 let!

Objavil 06. 01. 2017 pod kategorijo FEATURED, LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V začetku leta so na BBC-jevem Kanalu 4 predvajali dokumentarec z naslovom: “Titanic: Novi dokazi”. Novinar Senan Molony, ki že več kot 30 let preučuje Titanikovo katastrofo, v kateri je življenje izgubilo 1514 potnikov, je prišel do presenetljivih odkritij: Titanik je potonil zaradi ponavljajočih in neobvladljivih požarov na ladijskem trupu in ne zgolj zaradi trka v ledeno goro v severnem Atlantiku! Več o tem TUKAJ.

O Slovencih na Titaniku BBC-jev dokumentarec seveda ni govoril, smo pa zato mi pogledali, koliko Slovencev je bilo vkrcanih na najbolj znamenito (pa tudi tragično) ladjo na svetu. Bili so štirje in vsi so bili potniki 3. razreda. 

Franc Karun (rojen l. 1872, umrl l. 1934) z Milj pri Kranju se je na potovanje v Galesburg v ameriški zvezni državi Illinois odpravil s svojo štiriletno hčerko Manco Karun (rojena l. 1907, umrla l. 1971). Letos bi bila Manca stara točno 110 let. Na Titanik sta se Slovenca, očitno rojena pod srečno zvezdo, vkrcala v francoskem Cherbourgu (prva Titanikova postaja po angleškem Southamptonu). Oče in hči sta nesrečo preživela v rešilnem čolnu št. 15.

A zla usoda je Karunovima očitno sledila. Leto po Titanikovi katastrofi so bili Karunovi spet v ameriških medijih, saj se je zunanja stena neke stavbe zrušila na hotel za železničarske delavce, ki ga je vodil Franc Karun. Na srečo sta jo oče in hčera spet odnesla brez vsakršnih posledic in se takoj zatem vrnila v Slovenijo (ki je takrat bila del Avstro-Ogrske). Štirje Mančini sorojenci so se kasneje vrnili v ZDA in tam tudi umrli. Manca pa je ostala v Sloveniji, se kasneje poročila z Antonom Juvanom (imela sta štiri otroke) in tudi umrla v Sloveniji.

Na Titaniku sta bila še Ivan oziroma Janez Merkun (rojen l. 1879) s Spodnje Bele pri Preddvoru (bil je svak Franca Karuna) in 21-letni neporočeni Janko Vovk (rojen l. 1891) iz Save pri Jesenicah, ki jima sreča ni bila naklonjena in sta v zgodnjih jutranjih urah 15. aprila 1912 izgubila življenje. Njunih trupel niso nikoli našli.

titanik-slovenci2Edina in hkrati preživela Slovenka na Titaniku je bila Manca Karun. Letos bi bila stara 110 let. Drug preživel Slovenec na Titaniku je bil njen oče, Franc Karun.

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Umetnica Patricija Simonič v likovni koloniji Umetniki za Karitas z brezčasnim portretom večnega Jez…
Janez Janša volivcem položil na srce: "V demokraciji ni večje moči kot je moč enega glasu!&quot…
Janez Janša: "SDS ima jasen cilj: prebuditi Slovenijo in ustvariti okolje, ki bo omogočalo, da …
SDS danes o kandidatu za predsedniške volitve; to bo evropska poslanka Romana Tomc!

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo


Oglasno sporocilo

Anketa

24. septembra bo referendum o gradnji 2. tira. Ste za ali proti?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo