Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Vse več samomorov: V Sloveniji je lani zaradi samomora umrlo 443 oseb!

Objavil 10. 09. 2013 pod kategorijo DRUŽBA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Letošnji svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga obeležujemo danes, izpostavlja stigmo kot oviro pri preprečevanju samomora. V Sloveniji je lani zaradi samomora umrlo 443 oseb, med njimi 363 moških in 80 žensk. Od leta 2010 dalje pri nas beležimo rahlo naraščanje števila samomorov, predvsem na račun večjega števila samomorov med moškimi.

Številni posamezniki, ki storijo samomor, trpijo zaradi duševnih bolezni, vendar pa ne poiščejo strokovne pomoči, tudi zaradi stigme, opozarja Saška Roškar z Inštituta za varovanje zdravja. Po njenih besedah do tega prihaja tudi zaradi nedostopnosti pomoči, kar je eden izmed “subtilnih” dejavnikov stigme.

S strahom pred stigmo se sooča tudi večina tistih, ki zaradi samomorilnih misli in dejanj poiščejo strokovno pomoč. Kot pravi predsednica Slovenskega združenja za preprečevanje samomora Anka Zavasnik, se tehtanje med razlogi za in proti iskanju pomoči pod vplivom stigme pogosto prevesi na nezaželeno stran, v skrivanje stiske pred drugimi.

Ob letošnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomora je Slovenski center za raziskovanje samomora, ki deluje v okviru Univerze na Primorskem, izdal slovenski prevod knjige Prelomnice avtorja Diega de Lea, mednarodno priznanega psihiatra in vodilnega raziskovalca na področju samomora.

Za uspešnejše preprečevanje samomora je potrebno, tako de Leo, več zdravnikov in zdravstvenih storitev, boljši pogoji za življenje in enakopravnejša družba. Zlasti pa bi bilo potrebno to, da so ljudje bolj povezani in da jim je mar druga za drugega, dodaja de Leo, ki tudi vodi omenjeni center.

Društvo Ozara Slovenija bo danes na mariborskem Trgu Leona Štuklja postavilo posebno obeležje, s katerim se bo poklonilo vsem, ki so lani v Sloveniji storili samomor. Obeležje bo sestavljalo 443 parov odtisov različnih obuval, torej po en par za vsakega umrlega.

Po besedah predsednika društva Bogdana Dobnika bodo hkrati vse lastnike t. i. pametnih mobilnih telefonov pozvali, naj zaženejo posebno aplikacijo, ki bo zaslon telefona navidezno spremenila v gorečo svečo. Gre za eno prvih tovrstnih aplikacij na svetu, namenjena pa je izboljšanju prepoznavanja samomorilne ogroženosti in ponuja podatke o službah pomoči.

Inštitut za varovanje zdravja v sodelovanju z drugimi organizacijami že 11. leto zapovrstjo obeležuje svetovni dan preprečevanja samomora, ki letos po vsem svetu poteka pod geslom Stigma: Pomembna ovira pri preprečevanju samomora. (sta)

zenska zalostna(fotografija je simbolična)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Janez Janša: Štruklju se kolca po standardu, ki je bil pod vlado pod vodstvom stranke SDS!
Zadnja anketa POP TV že določila Kučanovega favorita: Lista Marjana Šarca med strankami prva!? SDS d…
Država kradljivcev otrok se utrjuje: velenjska dečka ostajata pri rejnikih, upravno sodišče pritrdil…
Januarja nekaj manj kot 88.000 registriranih brezposelnih

2 komentarja za “Vse več samomorov: V Sloveniji je lani zaradi samomora umrlo 443 oseb!”

  1. MEFISTO pravi:

    Zanima me, če še vedno kdo naredi samomor iz zasede kot se je rado dogajalo v rajnki Jugi.

    Mar ni pred časom nekdo naredil smomor s tremi streli v glavo?

  2. tralala pravi:

    slivnik, šavli in verjetno še kdo. ta dva sta bila nedavno.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo