Dunaj gradi napravo za proizvodnjo zelenega vodika

0

Dunaj je novembra 2022 začel z gradnjo svoje prve naprave za proizvodnjo zelenega vodika. Napravo, ki naj bi bila zgrajena do sredine prihodnjega leta, gradijo v okrožju Wien-Simmering, vodik pa bo prvotno namenjen gorivu za avtobuse in tovornjake. Izvajalki projekta sta dunajski podjetji Wien Energie in Wiener Netze, vrednost investicije znaša 10 milijonov evrov.

Prva dunajska naprava za proizvodnjo zelenega vodika naj bi začela obratovati poleti 2023. Dnevno naj bi proizvedla 1.300 kilogramov zelenega vodika, ki ga bodo pridobivali z elektrolizo vode. Gre za proces, pri katerem se vodo razdeli na njena sestavna dela, vodik in kisik. Vodik nato shranjujejo pod visokim pritiskom v stisnjeni obliki.

Barva vodika je odvisna od ogljičnega odtisa, ki nastane pri njegovi proizvodnji. Zeleni vodik je ogljično nevtralen, saj ga proizvajajo z elektrolizo vode, pri kateri uporabljajo izključno energijo iz obnovljivih virov, kot so sončna, vetrna ali vodna energija.

Dnevna količina proizvedenega vodika naj bi zadoščala za polnjenje približno 60 avtobusov ali tovornjakov. Prva stranka bo dunajsko podjetje za javni prevoz Wiener Linien, energetsko podjetje Wien Energie pa je v pogovorih tudi z drugimi partnerji s področja prometa in logistike.

Ob napravi bodo zgradili tudi vodikovo polnilnico. To bo druga polnilnica stisnjenega vodika na Dunaju, prvo so konec leta 2021 zgradili v okrožju Leopoldau. Nekateri mestni avtobusi tako že vozijo na vodikov pogon, in sicer na relaciji Heiligenstadt–Sievering, v prihodnje naj bi jih napajali z zelenim vodikom, proizvedenim na Dunaju. Načrtujejo, da bi do leta 2025 na omenjeni relaciji vozili zgolj avtobusi na zeleni vodik. V ta namen bodo kupili deset dodatnih mestnih avtobusov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen