V streljanju na jugu Mehike ubitih 18 ljudi, med njimi tudi župan manjše občine

0

V strelskem napadu na jugu zvezne države Guerrero v Mehiki je bilo v sredo ubitih najmanj 18 ljudi, med njimi župan manjše občine San Miguel Totolapan, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili lokalni uradniki. Za napad obtožujejo kriminalno združbo Los Tequileros.

Župan mesteca San Miguel Totolapan s približno 5000 prebivalci Conrado Mendoza Almeda je bil ena od žrtev napada, ki je bil izveden sredi belega dne. Ta del Mehike pogosto pesti nasilje, povezano s trgovino z mamili.

V napadu je bilo ubitih tudi več policistov in občinskih uradnikov. Juan Mendoza Acosta, oče Conrada Mendoze in nekdanji župan, je bil prav tako ubit na svojem domu, preden se je napad nadaljeval v mestni hiši, še dve osebi pa sta bili ranjeni, je za lokalno televizijo povedala tožilka Sandra Luz Valdovinos.

Županova levičarska Stranka demokratične revolucije (PRD) je javno obsodila “strahopeten” umor in zahtevala pravico za žrtve. Za napad so obtožili kriminalno združbo Los Tequileros, ki naj bi bila povezana z narkokartelom Jalisco Nueva Generacion.

Po podatkih organizacije Etellekt je bilo od leta 2000 v Mehiki ubitih že 94 županov, od leta 2006, ko je mehiška vlada s pomočjo vojske začela vojno proti mamilarskim kartelom, pa je nasilne smrti umrlo približno 340.000 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen