Unicef Slovenija: Doječe družine prevečkrat brez pomoči in podpore

0

Prvi teden v oktobru v Sloveniji obeležujemo teden dojenja, ki poudarja vlogo materinega mleka pri oskrbi dojenčkov za njihovo zdravo rast in razvoj. Letos poteka pod sloganom Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo. Ob tem pri Unicefu Slovenije poudarjajo, da je treba doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in podporo.

Zaradi številnih prednosti tako za mamo kot za otroka je prvih šest mesecev po rojstvu otroka priporočljivo izključno dojenje, so v sporočilu za javnost navedli pri Unicefu Slovenije.

Ob tem poudarjajo, da je v porodnišnicah delež dojenja visok. Novorojenčkov, ki v času po rojstvu sploh ne bi bili dojeni, je v Sloveniji malo – od dva do tri odstotke. V Sloveniji je ob odpustu iz porodnišnic sicer dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, a se odstotek nato naglo zmanjšuje.

Pri šestih mesecih starosti se še doji približno polovica dojenčkov, od tega se jih izključno doji pet odstotkov. Pri letu starosti pa se doji še četrtina dojenčkov.

“Doječe družine se namreč ob prihodu domov srečujejo s stiskami pri vzpostavljanju in vzdrževanju dojenja, ki jih nemalokrat poglabljajo še nespodbudni odzivi okolice – bodisi doma, v lokalnem okolju ali na delovnem mestu, pa tudi v zdravstvenih organizacijah. Zato je treba doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in organizirati dojenju ugodno okolje na področju celotne družbe,” so poudarili.

Za to si po njihovih navedbah prizadeva tudi pobuda dojenju prijazno mesto, ki jo v Sloveniji izvaja Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija, ob podpori ministrstva za zdravje. Kot so spomnili, so se v projekt do sedaj vključila štiri mesta, ki se potegujejo za naziv dojenju prijazno mesto – Kranj, Slovenj Gradec, Mislinja in Novo mesto.

Ob tem izpostavljajo, da je dojenje normalen način prehranjevanja novorojenčkov in dojenčkov z vsemi potrebnimi hranili za njihovo zdravo rast in razvoj ter zaščito pred okužbami. “Poleg kratkotrajnih učinkov na zdravje in razvoj ima dojenje tudi pozitiven vpliv na dolgotrajno zdravstveno stanje otrok in mladostnikov, kar se kaže kot manj okužb črevesja, dihal in srednjega ušesa, kasneje manj debelosti, manj sladkorne bolezni in njenih zapletov na ožilju,” so poudarili.

Dojenje ima ugodne učinke tudi na doječe matere, ki kasneje redkeje zbolijo za rakom na dojkah in jajčnikih. Prav tako je dojenje ekonomsko manj obremenjujoče za družine in tudi z ekološkega vidika najboljši način hranjenja otrok, so navedli.

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija in Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije ob tednu dojenja organizirata 12. mednarodni simpozij o dojenju in laktaciji, ki se je v Laškem začel v petek in se bo zaključil danes.

Cilj strokovnega srečanja je aktivna izmenjava izkušenj o dojenju po prvem letu starosti dojenčka, dojenju v praksi ter dojenju in zdravilih, so še sporočili z Unicefa Slovenija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen