[Iracionalne izjave] Čečenski voditelj Ramzan Kadirov poziva k uporabi jedrskega orožja

0

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je danes sporočil, da bi Rusija morala po umiku iz Limana sprejeti bolj drastične ukrepe, vključno z razglasitvijo vojnega stanja na mejnih območjih in uporabo jedrskega orožja z manjšo močjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kadirov je v objavi na Telegramu prav tako izrekel kritike na račun ruskega vojaškega poveljnika Aleksandra Lapina, ki ga je neposredno obtožil za padec Limana v ukrajinske roke.

Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Zaradi referendumov o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, ki so sicer naleteli na neodobravanje mednarodne skupnosti, Rusija zdaj velik del vzhodne Ukrajine uradno obravnava kot rusko ozemlje.

Ker se Liman nahaja na severu doneške regije, ki si jo je Moskva v petek pripojila, bi Kremelj lahko napade na to območje obravnaval tudi kot napad na Rusijo.

Še pred formalno priključitvijo regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje so ruske oblasti svarile, da bo na teh ozemljih “prišlo do korenitih sprememb z vidika mednarodnega prava in ukrepov, sprejetih za zagotavljanje varnosti,” kot je na torkovi novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer se je skliceval na večkrat ponovljene grožnje Moskve, da bo za obrambo svojega ozemlja uporabila tudi jedrsko orožje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen