Julianne Moore v Benetkah na čelu protesta proti aretiranim filmskim ustvarjalcem po vsem svetu

0

Ameriška igralka Julianne Moore, ki je letošnja predsednica žirije mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, je v petek na rdeči preprogi vodila protest v podporo filmskim ustvarjalcem, ki so pridržani po zaporih po vsem svetu. V tekmovalnem programu festivala je uvrščen tudi novi film v Iranu zaprtega režiserja Džafarja Panahija.

Panahija, ki je leta 2000 v Benetkah že prejel zlatega leva, so aretirali julija skupaj s še dvema drugima filmskima ustvarjalcema. Poleg njega so zaprli še z zlatim medvedom nagrajenega Mohamada Rasulofa in Mostafo Al Ahmada.

Igralki Julianne Moore se je na protestu pridružilo na ducate drugih umetnikov, med drugim tudi britanska režiserka Sally Potter in lanska dobitnica zlatega leva, Francozinja Audrey Diwan. V rokah so držali plakate, ki so opozarjali tudi na pridržano mjanmarsko režiserko Ma Aeint in turško producentko Cigdem Mater, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Panahijev novi film Khers Nist (Brez medvedov) po pisanju AFP kaže, da režiser kljub dolgoletnim poskusom utišanja ni izgubil svoje ostre politične kritike in trpkega smisla za humor.

Film med drugim prikazuje Irance v Turčiji, ki si obupno prizadevajo prebegniti v Evropo, spremlja pa tudi filmskega ustvarjalca, ki se trudi posneti film na drugi strani meje v Iranu. Zgodba sloni na resnični Panahijevi izkušnji.

Večkrat nagrajeni disidentski Panahi, ki so ga julija aretirali v Teheranu, bo moral odslužiti šestletno zaporno kazen, ki so mu jo izrekli leta 2010. Tedaj so ga aretirali, ker naj bi podpiral protivladne demonstracije. Obsodili so ga zaradi “propagande proti sistemu” na šest let zapora, mu izrekli prepoved filmskega ustvarjanja ter prepovedali, da zapusti državo. A je leta 2010 v zaporu preživel le dva meseca, nato so ga pogojno izpustili na prostost z možnostjo, da lahko odločitev kadar koli prekličejo.

Panahija so ponovno aretirali 11. julija letos, ko je odšel na tožilstvo, da bi se pozanimal, kaj se dogaja z aretiranim filmskim ustvarjalcem Mohamedom Rasulofom, ki je maja skupaj s Panahijem v odprtem pismu obsodil aretacije več kolegov v njuni domovini.

Panahi in Rasoulof sta minuli teden prek beneških organizatorjev podala kljubovalno izjavo, v kateri sta se zavezala, da bosta še naprej ustvarjala umetnost, še piše AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen