Vatikan ne bo več vlagal v špekulativne naložbe, z investicijami bo raje prispeval k bolj pravičnemu in trajnostnemu svetu

0

Vatikan ne bo več vlagal v špekulativne naložbe, temveč namerava z investicijami v prihodnje prispevati k bolj pravičnemu in trajnostnemu svetu, je danes sporočil gospodarski sekretariat Svetega sedeža. Ukrep naj bi začel veljati s 1. septembrom, z novimi naložbenimi smernicami pa se želi Vatikan odzvati na pretekle finančne škandale.

Vatikan se je zavzel, da bodo nove naložbe produktivne in ne špekulativne narave, a so pri tem opozorili, da bodo vseeno morale biti skladne z načeli cerkvenega nauka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako bodo cerkvene ustanove morale svoja sredstva za finančne naložbe prenesti na vatikanski urad Apsa, ki je med drugim pristojen za upravljanje z nepremičninami. Ta organ bo zbiral sredstva in jih nato nadalje investiral ter razporejal.

O naložbenih strategijah pa bo v prihodnje odločal odbor za nadzor nad investicijami, nedavno ustanovljen v okviru reform papeža Frančiška v odziv na finančne škandale Vatikana. Pred kratkim je namreč razburjenje povzročil nakup luksuzne nepremičnine v Londonu, s katerim je Sveti sedež izgubil več milijonov evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen