V raketnem napadu v ukrajinski regiji Odesa najmanj 21 mrtvih

0

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je bilo v današnjih zračnih napadih na stanovanjski blok in rekreacijski center v mestu Sergijvka v regiji Odesa na jugu države ubitih najmanj 21 ljudi, več deset pa ranjenih. Rakete naj bi izstrelila letala, ki so priletela iz smeri Črnega morja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Devetnadstropni stanovanjski blok je bil delno porušen, pri čemer je umrlo 16 ljudi, so sporočile reševalne službe. V napadu na rekreacijski center je bilo medtem ubitih pet oseb, vključno z otrokom. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 39 ljudi.

Tiskovni predstavnik vojaške uprave v Odesi Sergej Bratčuk je povedal, da so rakete izstrelila letala, ki so priletela iz Črnega morja. Pri tem pa je ljudi pozval, naj na spletu ne objavljajo informacij o reševalni operaciji.

Nemčija je ostro obsodila današnji napad, pri čemer je vladni tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit dejal, da se mora rusko prebivalstvo soočiti s “krutimi” dejanji njihove vlade. Ukrajinski zunanji minister pa je pozval zahodne zaveznice k čimprejšnji dobavi sodobnih raketnih obrambnih sistemov.

Do napada je prišlo le dan po tem, ko so se ruske sile zapustile svoje položaje na Kačjem otoku ob obali Odese in nekaj dni po tem, ko so ruske rakete uničile nakupovalno središče v Kremenčuku v osrednji Ukrajini, pri čemer je bilo ubitih najmanj 20 civilistov.

V izjavi ruskega obrambnega ministrstva je bil umik iz Kačjega otoka opisan kot gesta dobre volje, ki naj bi pokazala, da se Moskva ne bo vmešavala v prizadevanja ZN za organizacijo izvoza žita iz Ukrajine. Ukrajinski uradniki pa so umik hitro označili za zmago proti ruskim silam.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen