Pristanišče v Odesi tarča ruskega raketiranja, pristaniška infrastruktura zagorela

0

Dan po tem, ko sta Kijev in Moskva sklenila dogovor o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, je davi pristanišče v Odesi pretreslo več eksplozij. Zaenkrat ni podatkov o morebitnih žrtvah. Kijev je za eksplozije obtožil Moskvo, Rusija pa je po navedbah Turčije odgovornost zanikala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba prestregla dve ruski raketi, dve drugi pa sta zadeli pristanišče. Zadeli naj bi del pristanišča, kjer pripravljajo žito za odpremo z ladjami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sovražnik je z manevrirnimi raketami Kalibr napadel pristanišče v Odesi. Dve raketi je sestrelila zračna obramba. Dve sta zadeli pristaniško infrastrukturo,” je na družbenih omrežjih sporočil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske v Odesi Sergej Bratčuk.

“Ti lopovi z eno roko podpisujejo dogovore, z drugo pa usmerjajo rakete,” je na Telegramu v odzivu na detonacije zapisal ukrajinski poslanec Oleksij Hončarenko in dodal, da je pristanišče po napadu zagorelo, navaja britanski BBC. “Zato potrebujemo letala in potopiti moramo celotno rusko črnomorsko floto. To bo najboljša rešitev za izvoz žita,” je še dejal Hončarenko.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleh Nikolenko pa je ocenil, da so ruske rakete v luči dogovora, ki sta ga Moskva in Kijev v petek podpisala v Istanbulu ob posredovanju Turčije in ZN, “pljunek Vladimirja Putina v obraz generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu in turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki sta si zelo prizadevala za dosego dogovora”.

Rusija je po navedbah Turčije danes zavrnila odgovornost za raketni napad na pristanišče. Turčija je bila v stiku z Ukrajino in Rusijo, Moskva pa je zagotovila, da z napadom nima nič in da želi incident raziskati, je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Kot je dodal, predstavniki ZN, Ukrajine in Rusije že sodelujejo s Turčijo v skupnem koordinacijskem centru. O ustanovitvi takšnega centra v Istanbulu, ki bo spremljal izvoz žita, so se dogovorili v petek.

Pristanišče v Odesi je bilo s petkovim sporazumom določeno za eno od pristanišč, od koder naj bi izplule ladje z žitom. Ruska stran je obljubila, da ukrajinskih pristanišč med tranzitom pošiljk ne bo napadala, ukrajinska pa, da bo tovornim ladjam zagotovila varen koridor med minami v morju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen