HRW: Ruska vojska v Ukrajini brutalno muči vojne ujetnike in civiliste, nekateri med njimi so tudi umrli

0

Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je v petek rusko vojsko obtožila, da na območjih pod njenim nadzorom v Ukrajini brutalno muči vojne ujetnike in civiliste. “Ruske sile so okupirana območja na jugu Ukrajine spremenile v brezno strahu in divjega brezpravja,” je opozorila predstavnica te organizacije Julija Gorbunova.

Obsodila je “mučenje, nečloveško ravnanje, samovoljna pridržanja in zapiranje civilistov” v regijah Herson in Zaporožje, ki sta delno pod nadzorom ruske vojske, ter ruske oblasti pozvala, naj “takoj prenehajo s temi zlorabami”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pogovorih z več deset ljudmi v omenjenih ukrajinskih regijah so razkrili 42 primerov, ko so ruske okupacijske sile poskrbele za izginotje civilistov ali jih kako drugače samovoljno pridržale, opozarja HRW.

Nekateri niso imeli stikov z zunanjim svetom, mnoge pa so mučili, je sporočila nevladna organizacija. Dva od treh vojnih ujetnikov sta umrla.

“Mučenje, nečloveško ravnanje ter samovoljno pridržanje in nezakonito zapiranje civilistov so med očitnimi vojnimi zločini, ki smo jih dokumentirali, zato morajo ruske oblasti nemudoma prenehati s takšnimi zlorabami in razumeti, da lahko odgovarjajo in bodo odgovarjale,” je dejala Gorbunova.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen