Anketa Mediane: Podpora pada tako Golobovi vladi kot Gibanju Svoboda

4

Delo aktualne vlade dva meseca po izvolitvi podpira 51,4 odstotka vprašanih, kar je slabi dve odstotni točki manj kot pred mesecem dni, kaže julijska anketa, ki jo je za POP TV opravila Mediana. Če bi bile volitve danes, bi Gibanje Svoboda zbralo 27,8 odstotka glasov, kar kaže, da mu združitev z LMŠ in SAB ni prinesla dodatne podpore.

Medtem ko Golobovo ministrsko ekipo podpira 51,4 odstotka vprašanih, pa je 33,5 odstotka vprašanih do njenih potez kritičnih, ostalih 15,1 odstotka pa je bilo neopredeljenih.

Gibanju Svoboda je v primerjavi z mesecem prej podpora rahlo upadla, medtem ko SDS na drugem mestu podpira 18,8 odstotka vprašanih, skoraj toliko kot pred mesecem dni. Ostale tri parlamentarne stranke so nekoliko pridobile, tako da bi Nova Slovenija prejela 7,5, SD 7,1, Levica pa 4,7 odstotka.

Med neparlamentarnimi strankami so vodilno mesto prevzeli Pirati z 2,5 odstotka, Naša Prihodnost in Dobra Država ter Resnica bi prejele po 2,1 odstotka. Vse ostale manjše neparlamentarne opcije skupaj beležijo le nekaj več kot štiriodstotno podporo, medtem ko se krepi delež neopredeljenih. 14,5 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi obkrožili, 5,8 odstotka ne bi izbralo nobene, 2,5 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, je pokazala anketa.

Med politiki je najvišjo povprečno politično oceno tokrat dobil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki so ga volivci ocenili nekoliko bolje kot premierja Roberta Goloba in predsednika države Boruta Pahorja. Najvišji skok na lestvici je po objavi predsedniške kandidature uspel poslancu SDS Anžetu Logarju, ki mu sledita predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

V trojčku veljakov NSi, ki še ni našla strankarskega kandidata za predsedniške volitve, največ podpore javnosti uživa poslanec Jernej Vrtovec, pred evropsko poslanko Ljudmilo Novak in prvakom stranke Matejem Toninom. Tik pod polovico lestvice se nahaja prva dama SD Tanja Fajon. Njen koalicijski partner in koordinator Levice Luka Mesec je sedemnajsti, predsednik najmočnejše opozicijske stranke SDS Janez Janša pa devetnajsti, je še pokazala anketa.

Anketo je za POP TV med 18. in 21. julijem na reprezentativnem vzorcu 728 prebivalcev opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana.

Št. komentarjev: 4
 1. Pubec pravi

  Res je, podpora Golobu pada! Da pa pada tudi sdss ovcam, tega pa ne pišete

 2. keks pravi

  Golob bo že v jeseni povsem out! Ovce ki so ga volile pa bodo zmrzovale ob mrzlih radiatorjih. Povsem upravičeno!

  1. Re gornjemu pravi

   A ti butec misliš, da bo Janša poskrbel za tople radiatorje? Za svoje že mogoče, za tvoje ali moje pa sigurno ne. Očitno si sdss ovca kvečjemu ti!

  2. Re gornjemu pravi

   Kako dolgo pa je out že Janša?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen