Tri dame in napačna smer koalicije (3. in 4. del)

1

Še nekaj dejstev.

Policija lahko stroške varovanja neprijavljenega shoda izterja od organizatorja shoda

V prejšnjem poglavju sem pisal o tem kakšna je razlika med prijavljenimi in neprijavljenimi shodi. Pojasnil sem tudi razlike v angažiranju števila policistov, zato je jasno, da so stroški varovanja neprijavljenega shoda veliko višji od tistih prijavljenih. Policija v nobenem primeru ne more od organizatorja, pa naj si gre za prijavljen ali neprijavljen shod, izterjati vseh stroškov. Lahko pa izterja razliko med stroški varovanega shoda, ki je bil prijavljen in tistimi stroški, ki jih je imela z varovanjem neprijavljenega shoda, saj je njena angažiranost na neprijavljenem shodu veliko večja. Policija običajno zaračuna prevožene kilometre z vozili, ure policistov, stroške postavljanja ograj in podobno. In kakšne so številke?

Za leto 2020 je policija za varovanje 407 neprijavljenih shodov tako zaračunala 539.966,90 evrov, za leto 2021 je policija za varovanje 426 neprijavljenih shodov zaračunala 1.163.819,00 evrov, za leto 2022 pa je za varovanje 54 neprijavljenih shodov zaračunala  141.539,39 evrov. Skupaj torej 1. 845.325,29 evrov.

Vse denarne zahteve policije do organizatorjev shodov, ki niso bili prijavljeni bo koalicija, mislim da jih je že, preklicala. Kaj s tem sporoča protestnikom in organizatorjem shodov, ki le teh niso prijavili? Nič drugega kot to, da lahko imajo neprijavljene shode, da lahko kršijo zakon, saj jih bodo oni oprostili, ko bodo na oblasti. Povsem nedopustno sporočilo, ki je v popolnem nasprotju z načeli pravne države, ki jo tako opevajo. Pravna država namreč pomeni to, da smo pred zakonom vsi enaki in za nezakonita dejanja tudi odgovarjamo.

Hkrati je to tudi sporočilo recimo upokojencem, saj ta znesek predstavlja 2636 najnižjih pokojnin za polno delovno dobo. To je lahko tudi sporočilo koristnikom varovanih stanovanj, saj bi za ta znesek lahko, vsaj v Šmarju pri Jelšah, kupili 23 varovanih stanovanj po 40 kvadratnih metrov. Ne, koalicija bo vse to podarila tistim, ki so kršili zakon in so jim pomagali na oblast. Nedopustno, nepošteno in nemoralno.

Število policijskih postopkov, število glob in opozoril

Domnevno »brutalnost« policije, ki jo tako poudarjajo v nekdanji opoziciji, sedanji koaliciji, lahko presojamo tudi skozi število postopkov v povezavi z izrečenimi globami ali opozorili. Skupno število policijskih postopkov nam torej ne pove veliko, več vreden je v tem pogledu podatek koliko opozoril so izrekli policisti in koliko glob so izrekli. Poglejmo številke, vezane na Zakon o nalezljivih boleznih.

Leta 2020 so policisti vodili 30.499 postopkov, od tega so izrekli 10.418 opozoril in 8.498 glob, drugim organom (inšpekcije) pa so prepustili 11.583 postopkov. Leta 2021 so vodili 28.410 postopkov od katerih so izrekli 7431 glob in 20.754 opozoril, drugim organom pa so prepustili 225 postopkov. Skupno so torej vodili 58.909 postopkov, od tega so izrekli 31.172 opozoril in 15.929 glob, drugim organom pa prepustili 11.808 postopkov.

Tudi ti podatki ne opravičujejo ocene o »brutalnosti« policije. V obravnavanem obdobju so izrekli namreč veliko več opozoril kot glob. To pomeni, da so najprej delovali preventivno šele nato v veliko manjšem številu represivno.

Število kršiteljev, policijskih postopkov in število prekrškov

Podrobna analiza podatkov o policijskih postopkih, številu kršiteljev in številu prekrškov, pa nam na drugi strani razgalja vso vztrajnost in nasilnost kršiteljev. Kaj kažejo številke, vezane na Zakon o nalezljivih boleznih.

Policija je v letih 2020 in 2021 obravnavala 18.743 oseb, vodila je 25.638 postopkov (ena oseba je lahko v več postopkih), skupno število kršitev pa je bilo 27.737 (opozorila niso šteta). To so skupni podatki. Bolj zanimivi so podrobni podatki. Kar 15.893 oseb je bilo v enem postopku, storili pa so 16.817 kršitev. Zato pa imamo na drugi strani po eno osebo, ki je bila v 26 do 31 postopkih, storile pa so od 31 do 47 kršitev. Povedano enostavneje, policisti so obravnavali malo število oseb, ki so storile večino prekrškov.

Če stvar pogledamo z drugega zornega kota, lahko zapišemo, da je zakon kršilo malo ljudi, ki pa so bili vztrajni, zato so naredili večino prekrškov. Koalicija pa jim bo plačane globe vrnila tisti, ki pa jih niso plačali, pa jim to ne bo potrebno. Krivično in nepošteno, toda nagradno za tiste, ki so jim pomagali na oblast.

Uporaba plinskih sredstev

Nekdanja opozicija, sedanja koalicija rada poudarja domnevno »policijsko nasilje« vezano na uporabo plinskih sredstev. Ta naj bi bila sploh dokaz domnevne »policijske brutalnosti« in nasilja. Navajajo še bolj kronski dokaz, govorijo namreč o tem, da je policija plinska sredstva uporabila le leta 2012, ko sem vodil notranje ministrstvo in seveda za časa tretje Janševe vlade. V osnovi to ni res, saj plinski razpršilec policisti uporabljajo vsakodnevno. Res je da so bila proti množici uporabljena leta 2012 in za časa tretje Janševe vlade. Pa ne zato, ker bi bila ta ista policija »nasilna in brutalna« le za časa desnih vlad ampak zato ker za časa levih vlad ni nasilnih demonstracij. To je torej resnica. Povejmo jo še drugače. Nasilno protestirajo le levičarji in njihovi podporniki, desničarji in njihovi podporniki pa ne.

Plinska sredstva, po črki zakona, policisti lahko uporabijo proti množici le in samo takrat kadar je javni red in mir masovno kršen in ga ni mogoče vzpostaviti z drugimi sredstvi. Vsa plinska sredstva morajo imeti certifikat proizvajalca, da je njihova uporaba varna. Leta 2021 sem se tudi sam znašel ob robu prostora, kjer so policisti uporabili plin. Neprijetno, veliko solza in kašlja, ki mineta v nekaj minutah, a brez posledic.

Kadar policisti uporabijo plinska sredstva (izključno na ukaz tistega, ki je vodja), morajo to storiti na točno določen način. Njihov cilj je seveda odstraniti nasilno množico z določenega območja, zato nad njo izstrelijo plinske naboje. Pri tem pa morajo množico tudi usmerjati in jih dati enega ali več izhodov, to pa je seveda na območje kjer se množica lahko mirno razide in nikakor na območje denimo varovanih objektov. Policisti lahko plinske naboje izstrelijo tudi na prazno območje, kadar ocenijo, da je to smer, kamor naj se množica ne umika (recimo varovani objekti). Napačno je torej sklepanje, da del posnetka, ko policisti izstrelijo naboje na prazno območje, že pomeni prekoračitev pooblastil (nastop kandidatke za notranjo ministrico v DZ).

Na vprašanje ali so policisti v vseh primerih plinska sredstva uporabili zakonito ali ne, ne more odgovoriti laična javnost, temveč le policijski strokovnjaki v sodelovanju z policijskim vodjem, ki je odredil uporabo plinskih sredstev. Tako preiskavo pa je notranja ministrica napovedala. Vsako vpitje o nezakoniti uporabi plinskih sredstev pred tem, je popolnoma neodgovorno.

Se nadaljuje.

Nadaljujmo z dejstvi.

Uporaba vodnega topa

Vodni top policija prav tako uporabi zelo redko, praviloma tudi takrat ko je javni red in mir množično kršen in ga ni mogoče vzpostaviti z drugimi sredstvi. Prav smešna so bila opozorila nekaterih, da je bil vodni top kupljen v času, ko sem bil notranji minister jaz, uporabljen pa šele za časa tretje Janševe vlade. To seveda ni res. Leta 2012 smo imeli in uporabili več deset let star vodni top, ki se je kvaril praktično na vsakih nekaj kilometrov, novega nismo imeli, niti ga nisem naročil. Nov vodni top je bil kupljen v času vlade Mira Cerarja. Na desnem političnem polu nakupa nismo problematizirali, saj smo vedeli, da ga policija potrebuje. To zagotovo ne bi bilo tako, če bi bil vodni top kupljen v času mojega ministrovanja.  Nisem si zabeležil podatkov kolikokrat je bil vodni top uporabljen ob pretekli nasilnih demonstracijah. Po mojem spominu takrat ko je množica 20.000 ljudi korakala po Celovški cesti v smeri obvoznice in morda še kdaj. Je pa veliko govora o tem kako je bil uporabljen nezakonito in proti nedolžnim ljudem, kar je seveda absurd. Če korakaš po sredini Celovške ceste v Ljubljani in s tem nezakonito zapreš promet in to nameravaš narediti še na obvozni avtocesti, pač nisi nedolžen državljan.

Spremenjena policijska taktika po nasilnih protestih leta 2012

Nasilne proteste leta 2012 je policija temeljito analizirala in ugotovila precej visoko število poškodovanih policistov in nasilnežev, zato je svojo taktiko nekoliko spremenila v smeri manj uporab klasičnih prisilnih sredstev in več uporab tistih, ki ne povzročajo ne poškodb policistov, ne poškodb nasilnežev. To pa je vodni top in to so plinska sredstva. Leta 2012 je bilo poškodovanih 31 nasilnežev in 115 policistov. To potrjujejo tudi podatki.

V letih 2020 – 2022 pa je bilo, ob bistveno večjem številu protestov in protestnikov, poškodovanih 43 policistov in 5 protestnikov, od tega je bil poškodovan en novinar, ki ga je poškodoval protestnik ne policist.

Tako stanje nikakor ne dovoljuje kritike policije, sploh ne v smislu njene domnevne »brutalnosti in nasilnosti«. Podatki o uporabi vodnega topa in plinskih sredstev zaslužijo prej pohvalo kot grajo, saj so pomembno prispevali k manj poškodbam policistov in tudi nasilnežev.

Naša analiza ne bi bila popolna, če nebi posvetili posebne pozornosti nasilnim demonstracijam in policijskim ukrepom 05. 10. 2022. Danes levi politični pol govori o tem, kako so policisti omenjeni dan prekomerno zaplinili Ljubljano, kako so se znašali nad nedolžnimi ljudmi in kako so domnevno izstrelili vso količino plinskih nabojev, ki so jo imeli.

Toda pojdimo po vrsti in sledimo resnici. Omenjeni dan ni bil navaden dan, sploh za policijo ne. Tega dne so se v Ljubljani in na Brdu pri Kranju zbrali predstavniki vseh držav EU, celotno vodstvo EU, pa tudi voditelji nekaterih drugih držav. Z varnostnega vidika tak dogodek za policijo pomeni dogodek z visokim varnostnim tveganjem in policija mora uporabiti vse zakonsko določene ukrepe, da zagotovi varnost varovanih oseb, kar omenjene osebe seveda so. Policija je takrat razpolagala tudi z grožnjami, da bodo nasilneži na silo blokirali Brdo pri Kranju, tudi s traktorji in tovornjaki, da bi preprečili zasedanje.

Si predstavljate situacijo, da bi policija ocenila, da ni sposobna zagotoviti varnosti udeležencem in bi bilo to odpovedano, si predstavljate situacijo, ko bi bila ogrožena varnost ene same varovane osebe ali več njih, kaj šele, da bi prišlo do poškodb varovanih oseb ali celo smrti katere od njih? Nepojmljivo. O tem bi poročal ves svet in negativna slika o naši državi in policiji bi hipoma obšla svet. Kaj takega si niti predstavljati ne znam.

Zato pa je policija svoje naloge več kot odlično opravila, preprečila je kakršnokoli ogrožanje varovanih oseb, le voznik, ene od varovanih oseb, je zapeljal v množico, ki je blokirala prost prehod njegovega vozila in se je moral voznik zato vzvratno umikati. In kaj so storili nasilneži tistega dne, leva koalicija jih sicer imenuje »nedolžni ljudje«, ki to seveda niso. Nesporno dejstvo je, da ni šlo za mirne ljudi ampak za nasilneže, ki so se zbrali na neprijavljenem nasilnem protestu. Policija je tako zabeležila 13 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. Obravnavala je tudi 5 kaznivih dejanj napadov na uradno osebo, ter po eno kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila izvršitev uradnega dejanja in kaznivo dejanje hujskanja k upiranju. Toliko torej o prekomernem »zaplinjanju« mirnih in nedolžnih ljudi.

Policisti so v tem primeru torej deležni kritik in groženj s preiskavami, prav pa bi bilo, da bi jih odgovorni pohvalili za dobro opravljeno delo in zagotovitev mirnega poteka sestanka najpomembnejših predstavnikov EU, držav članic in drugih. No, take pohvale smo lahko slišali v Bruslju ne pa v Ljubljani.

Sklepno

Za zaključek se lahko vprašamo, zakaj koalicija ravna tako kot ravna v odnosu do policije in inšpekcijskih služb. Inšpekcijske službe so do sedaj, resnici na ljubo, manj na njenem udaru. Trdijo, da želijo policijo depolitizirati, kot da bi bila pod političnim vplivom bivše desne vlade. Ko bodo na njen vrh in še precej pod njim postavili levi politični opciji naklonjene kadre, ki jih v policiji ne manjka, pa bo policija depolitizirana. Seveda da ne. Politizirana bo z njej naklonjenimi kadri, zato to pač ni depolitizacija policije.

Z ene in druge politične strani, bi moralo postati popolnoma normalno, da vsaka politična opcija na vrh policije nastavi ljudi za katere meni, da bodo svoje delo opravljali dobro. To pa je tudi vse. Nikomur ne sme biti dovoljeno (to se sedaj dogaja), da bi  policistom, ki delajo zakonito in odgovorno, grozil z različnimi preiskavami in postopki, saj to policiste le demotivira za pošteno in zakonito delo.

Postopki koalicije v zvezi s tem, pa imajo še veliko bolj pomembne, podle in zavržne namene. Koalicija tistim, ki so bili nasilni in ki so organizirali nasilne proteste, ter s tem prav tej isti koaliciji pomagali na oblast, obljublja amnestijo za že plačane globe, prekinitev postopkov v primerih, ko le ti še tečejo in oprostitev plačila policijskih stroškov, ki jih je policija v zvezi s tem imela. To pa je, kot že rečeno podlo in zavržno, saj ima eno samo sporočilo nasilnežem. To pa je, v času desnih vlad bodite nasilni, kršite zakone in počnite vse kar lahko, da se desna oblast zamenja, ko bomo na oblasti levi pa boste tako ali tako oproščeni. Nedopustno.

Čisto za zaključek pa stvari obrnimo, politično gledano, na glavo in si predstavljajmo situacijo v smeri, ki se ne bo zgodila, ker desničarji pač nismo nasilni in spoštujemo zakone. Si predstavljate situacijo v kateri bi nasilne proteste proti levi vladi organiziral desni politični pol s svojimi podporniki in somišljeniki? Hkrati bi nasilnežem obljubil amnestijo in prekinitev še ne končanih postopkov zoper njih, ko bo na oblasti desni pol? Tako početje bi vodilo v anarhijo, v skrajnem primeru celo kaj več.

Nujno potrebno je, da sedanji oblastniki v prvi vrsti začnejo spoštovati pravila pravne države, na katera deklarativno prisegajo v praksi pa očitno ne, po katerih mora vsakdo odgovarjati in biti sankcioniran ali oproščen za prekrške in kazniva dejanja pred sodišči in nič drugače.  

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Za Gorenaka je tako prava samo ena smer- njegova

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen