Rusija opozarja na možnost neposrednega konflikta z ZDA zaradi nove dobave orožja Ukrajini

0

Načrtovana nova dobava ameriškega orožja Ukrajini, vključno z naprednimi raketnimi sistemi, povečuje tveganje, da bi to potegnilo ZDA v neposreden konflikt z Rusijo, opozarjajo v Moskvi. Washington s tem “priliva olje na ogenj”, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je opozoril na negativne posledice naftnega embarga EU.

Politika ZDA je “boj proti Rusiji do zadnjega Ukrajinca”, je dejal Peskov. Tovrstne dobave orožja po njegovih besedah ukrajinskega vodstva ne spodbujajo k ponovnemu začetku mirovnih pogajanj. Prepričan je, da ZDA “namerno in premišljeno prilivajo olje na ogenj”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je odločila, da bo Ukrajini, ki se sooča z okrepljeno agresijo ruskih sil na vzhodu države, poslala napredne raketne sisteme, vključno z raketnim sistemom himars, ki lahko hkrati izstreli več natančno vodenih raket. Uradna odločitev o tem bo po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na vire v vladi, objavljena danes.

Tako Ukrajina kot Rusija že uporabljata večnamenske raketne sisteme, vendar ima himars odličen doseg in natančnost. Sistem himars, ki naj bi ga Washington dobavil Ukrajini, bo imel doseg približno 80 kilometrov, poroča AFP.

“Vsaka dobava orožja, ki se nadaljuje, povečuje tveganje za takšen razvoj,” pa je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti danes dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov v odgovoru na vprašanje glede možnosti konflikta med Rusijo in ZDA.

Tudi po mnenju Rjabkova so ZDA odločene, da bodo “vojno (proti Moskvi) vodile do zadnjega Ukrajinca, da bi Rusiji povzročile, kot pravijo, strateški poraz”. “To je brez primere, to je nevarno,” je opozoril.

Peskov je danes komentiral tudi politični dogovor o delnem embargu na uvoz ruske nafte v EU v okviru šestega svežnja sankcij proti Rusiji, ki so ga na zasedanju v Bruslju v noči na torek dosegli voditelji EU. Kot je dejal Peskov, Moskva sprejema ukrepe za “minimiziranje” učinkov naftnega embarga.

“Sankcije bodo negativno vplivale na Evropo, nas in celoten svetovni energetski trg,” je novinarjem dejal Peskov. A kot je pojasnil, v Rusiji že poteka “preusmeritev” za iskanje alternativ za nafto, ki je ne bodo več prodajali v Evropo, in ki bo omogočila zmanjšanje negativnih posledic.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen