DZ o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o RTVS predvidoma na izredni seji prihodnji teden

0

Poslanci bodo o predlogu SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o RTVS predvidoma odločali na izredni seji DZ v prihodnjem tednu, je danes dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Pred obravnavo na plenarni seji predlog sicer čaka še obravnava na odboru DZ za kulturo.

Gre za enega izmed dveh predlogov sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ju v parlamentarni postopek vložili v SDS. Z vložitvijo predlogov že na ustanovni seji so prehiteli stranke nove koalicije, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki so v DZ sicer posredovale tudi svoje spremembe omenjenega zakona.

V skladu s poslovnikom mora DZ istovrstne zakone obravnavati po vrstnem redu, kot so bili vloženi, zato so nameravali v nastajajoči koaliciji predloga SDS čim prej zavrniti. Prvega, s katerim so v SDS predlagali, da rtv-prispevek ne bi bil več obvezen, je nameravala poslanska večina po opravljeni splošni razpravi na seji DZ zavrniti oz. skleniti, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, s čimer bi bil zakonodajni postopek končan.

A se je zaradi predloga za razpis referenduma, ki ga je SDS vložila na lasten predlog sprememb zakona, postopek zavlekel. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona. Omenjeni 30-dnevni rok se je iztekel konec prejšnjega tedna, DZ pa bo, kot kaže, o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma odločal na izredni seji prihodnji teden.

“Zavedam se, da je stanje na RTV alarmantno in potrebuje takojšnjo naslovitev in ukrepanje. Računam na to, da se tega zavedajo vsi poslanci in da bomo čim prej vzpostavili vzdržno stanje na RTV,” je ob tem danes v izjavi za medije dejala Klakočar Zupančičeva.

Medtem pa bo Koordinacija novinarskih sindikatov na RTVS danes od 14. do 23. ure nadaljevala stavko, ki so jo začeli 23. maja. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS ter socialni dialog. Prav tako je med njihovimi zahtevami, da je stavka plačana.

Na pereče stanje v zavodu bodo opozorili tudi z javnim shodom na Trgu republike, kjer bodo od zakonodajalca zahtevali ukrepanje pri ohranitvi javnega servisa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen