[Volk s Kanade jezno zatulil] Walter Wolf prišel na mariborsko sodišče in dejal, da so obtožbe bedarija

0

Poslovnež slovenskih korenin Walter Wolf je danes po skoraj štirih letih od predobravnavnega naroka prišel na mariborsko okrožno sodišče, kjer se mora zagovarjati zaradi očitkov o pranju denarja, povezanem z zadevo Patria. Tožilstvo mu je predstavilo obtožnico, on se ni želel zagovarjati. “Nimam se kaj zagovarjati,” je dejal.

Tako je končno stekla glavna obravnava v tej zadevi, ki se nanaša na dejanja iz leta 2007. Sodišče je moralo začetek glavne obravnave vse od predobravnavnega naroka oktobra 2018, na katerem se je Wolf izrekel za nedolžnega, večkrat preložiti, večinoma zaradi odsotnosti obtoženega, ki je v zadnjih letih živel v Kanadi in Mehiki. Izvedensko mnenje, izdelano konec lanskega leta, pa je pokazalo, da je obtoženec z določenimi omejitvami sposoben za sojenje.

Specializirano državno tožilstvo pripisuje 82-letnemu Walterju Wolfu, rojenemu v Mariboru, kaznivo dejanje pranje denarja, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora. Sodeloval naj bi namreč pri prikrivanju izvora 2,3 milijona evrov, ki jih je finska družba Patria domnevno namenila za podkupovanje uradnih oseb v Sloveniji, da bi pridobila posel z oklepniki.

Kot izhaja iz obtožnice, ki jo je na sodišču predstavil tožilec Iztok Krumpak, je Patria nakazala 3,6 milijona evrov avstrijskemu podjetju RHG Wolfovega dolgoletnega poslovnega partnerja Hansa Wolfganga Riedla, ta pa je nato nakazal 2,3 milijona evrov Wolfu. Ta je nato vrnil 900.000 evrov nazaj Riedlu, ki jih je potem domnevno nakazal slovenskemu gospodarstveniku in politiku Jožetu Zagožnu. Preostanek, torej 1,4 milijona evrov, naj bi Wolf zadržal zase in “opral” prek svojih podjetij in bančnih računov.

Wolf je te navedbe danes na kratko označil za “bedarije”. Njegovi zagovornici pa sta pozvali sodišče k ustavitvi sodnega postopka. Odvetnica Anita Peček Stramšak je ponovno podvomila v pristojnost mariborskega sodišča za ta primer, saj dejanje, ki se očita obtoženemu, ni bilo storjeno na ozemlju Slovenije, Wolf pa ni več slovenski državljan in v tej državi nima niti začasnega niti stalnega prebivališča.

V zadnjih letih ima po njenih besedah tudi resne zdravstvene težave, zato so potovanja na sodišče, ki mu vzamejo več dni, zanj zelo veliko breme. “Gre za popolnoma neracionalen postopek. V Republiki Sloveniji ni nastala nobena škoda,” je dodala odvetnica Cvetka Žirovnik.

Obramba je zato ponovno pozvala k ustavitvi postopka, tožilec Krumpak pa je spomnil na izvedensko mnenje, ki potrjuje obtoženčevo sposobnost za sojenje.

Predsednica sodnega senata Danila Dobčnik Šošterič je pojasnila, da je obtožnica pravnomočna, glede ugovorov obrambe pa se je že opredelil izvensodni senat, zato je nadaljevala z glavno obravnavo. Naslednjo obravnavo, na kateri naj bi zaslišali prve predlagane priče, je razpisala za konec avgusta, čeprav je Wolf v sodni dvorani povedal, da se nima več namena vračati v Slovenijo. Odvetnica Peček Stramšak je pojasnila, da se ta mesec vrača v Mehiko, kjer trenutno živi in se zdravi, zato se bo pred koncem letošnjega leta težko vrnil v Slovenijo.

Na predobravnavnem naroku je Wolf označil celoten postopek kot velik konstrukt ter zanikal, da bi naredil karkoli protizakonitega. Po navedbah tožilstva naj bi tekel kazenski postopek zoper njega tudi v Avstriji, a Wolfova obramba trdi, da je bil ta že ustavljen in pravnomočno zaključen v njegovo korist.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen