Volilnim izidom bodo danes prišteti še glasovi iz tujine

0

Volilne komisije bodo danes štele glasovnice, ki bodo do 12. ure prispele po pošti iz tujine, nato pa bo znan končni izid državnozborskih volitev. Koliko glasovnic se bo vrnilo v Slovenijo, še ni jasno, saj so se pojavljale težave pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino.

Izid glasovanja po pošti iz tujine bodo ugotavljale okrajne volilne komisije in Državna volilna komisija (DVK). Upoštevali bodo glasovnice, ki bodo prispele do 12. ure, volivci v tujini pa so jih morali na pošto oddati do 24. aprila do 19. ure, ko so se zaprla volišča.

DVK je sicer v tujino poslala več kot 100.000 glasovnic, pri čemer so se pri pošiljanju volilnega gradiva pojavljale težave. Mnogi slovenski državljani v tujini so namreč opozarjali, da glasovnic niso prejeli pravočasno.

Kot je ugotavljala DVK, so se težave pojavljale na več ravneh, in sicer pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot, pri malomarnem opravljanju dela ene od zaposlenih v službi DVK in pri pošiljanju volilnega gradiva v mednarodni promet s strani Pošte Slovenije. V slednji so sicer zanikali, da bi do zamud prišlo po njihovi krivdi.

Državna volilna komisija bo danes zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja ugotavljala tudi izid glasovanja na devetih veleposlaništvih Slovenije v tujini, kjer je glas oddalo manj kot 50 volivcev.

Ko bodo znani končni izidi državnozborskih volitev, bo DVK pripravila zapisnik o ugotovitvi izida ter ga objavila v uradnem listu. Poročilo bo nato predala predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo sklical ustanovno sejo novega sklica DZ. Ta bo predvidoma 13. maja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen