Vesna Bergant Rakočević: Osrednji in ključen nosilec sodstva je sodnik, ki mora biti visoko strokoven in neodvisen

0

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević pozdravlja dejstvo, da koalicijska pogodba strank Gibanje Svoboda, SD in Levica sodstvo prepoznava kot ključen deležnik pravne države. Do koncepta enovitega sodnika so skeptični, raje bi se zgledovali po rešitvah, ki so jih uvedli v Avstriji.

V društvu pričakujejo, da bo nova vlada pristopila k izboljšanju materialnega položaja sodnikov, v smeri odprave plačnih nesorazmerij med funkcionarji izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti. Nadejajo se, da bo sodnikom priznan njihov ustavni položaj in zagotovljena neodvisnost in kakovost, zato pozdravljajo zaveze o zagotovitvi ustreznih finančnih sredstev. Pri tem poudarja, da je osrednji in ključen nosilec sodstva sodnik, ki mora biti visoko strokoven in neodvisen.

Od napovedanih sprememb sodniške organizacijske zakonodaje medtem pričakujejo preudarnost in predvsem, da ne bo nobenih nepotrebnih novosti ali celo reform, ki bi dobro delo sodišč le ponovno upočasnila. V tem pogledu so v društvu zadržani do t. i. enovitega sodnika, saj bi ta s posledično spremembo procesne zakonodaje privedel do ukinitve delitve stvarnih pristojnosti na prvostopenjskih sodiščih, kar je nepremišljena in nepotrebna poteza.

Enake učinke je mogoče doseči s precej manj korenitimi spremembami, ki so primerjalno že preizkušene v sosednji Avstriji s t. i. mobilnimi sodniki, meni Rakočevićeva. Glede tega pričakuje konstruktivno sodelovanje, in ne brezglavega hitenja z novostmi, temveč pretehtane izboljšave in spremembe, utemeljene na analizah. Ob tem pa pozdravljajo digitalizacijo sodstva in boljše pogoje dela v njem.

Rakočevićevi se poudarki glede sodnih zaostankov ne zdijo aktualni, saj ne gre več za sistemsko težavo. V civilnih postopkih že imajo s procesnim zakonom vzpostavljene in dobro delujoče mehanizme za preprečevanje večkratnega razveljavljanja zadev. Pogrešajo tudi ambicioznejši načrt na kazenskopravnem področju, zlasti na procesnem, kjer je v zadnjem času prihajalo do odmevnejših postopkov, ki so brez dvoma razgalili nekatere slabosti in nakazali nujnost sprememb, so sklenili v društvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen