V Harkovu po ruskem bombardiranju izkopali 150 trupel

0

Ukrajinski reševalci so izpod ruševin na skoraj 100 lokacijah v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov, ki jo ruske sile že od 24. februarja močno bombardirajo, našli najmanj 150 trupel. Hkrati je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danes opozoril, da je bilo v vasi Desna na severu države prav tako pod ruševinami najdenih 87 trupel.

Namestnik vodje državne službe za izredne razmere v Harkovu Anatolij Torjanik je povedal, da so reševalci v celoti očistili 98 objektov, ki so bili uničeni med ruskim bombardiranjem. “Na žalost smo pod ruševinami našli več kot 150 trupel, med operativnim reševanjem pa so naše enote rešile več kot 250 ljudi,” je dodal.

Pri opravljanju dolžnosti je umrlo pet oseb, med njimi trije vojaški inženirji in dva reševalca, ki so skušali pogasiti požar, ki ga je povzročilo rusko obstreljevanje, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Pri tem je Torjanik opozoril, da so vojaški inženirji samo v prvih dneh po začetku ruske invazije opravili od 100 do 120 akcij odstranjevanja min na dan. V manj kot treh mesecih ruske invazije naj bi nevtralizirali približno 3000 eksplozivnih naprav. “Do danes imamo še vedno več kot 2000 odprtih zahtevkov za razminiranje z eksplozivnimi napravami, ki so bile najdene na ulicah, naši inženirji pa nimajo dovolj časa, da bi vse mine odpravili,” je dejal Torjanik.

Medtem je ukrajinski predsednik v videonagovoru na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu danes povedal, da je bilo v ruskem napadu 17. maja v vasi Desna, približno 70 kilometrov severno od Kijeva, v začetku meseca ubitih 87 ljudi. Hkrati je ponovil, da Ukrajina v boju za svobodo vsak dan utrpi velike izgube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regija Harkov in njeno glavno mesto z enakim imenom sta sicer od začetka vojne pod močnim udarom ruskih sil, ki se skušajo prebiti v sosednjo regijo Donbas na vzhodu Ukrajine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen