V EU še vedno brez dogovora o šestem svežnju sankcij proti Rusiji

0

Državam članicam Evropske unije danes ni uspelo doseči dogovora o šestem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Pogovori o tem se bodo nadaljevali v ponedeljek, ko se bo začel tudi izredni vrh voditeljev EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku maja v Evropskem parlamentu predlagala postopno uvedbo prepovedi uvoza vse nafte iz Rusije. Za surovo nafto je komisija predlagala šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa bi se to po prvotnem predlogu izteklo konec leta.

Temu že vse od predstavitve najostreje nasprotuje Madžarska, ki je močno odvisna od ruske nafte.

Da bi prišli do dogovora, Evropska komisija zdaj predlaga popolno prepoved uvoza nafte, ki jo države uvozijo po morju. Uvedli bi jo postopoma do konca leta. Izjema bi medtem veljala za nafto, ki prihaja po naftovodu Družba, so navedli viri blizu komisije.

A se državam na današnjem srečanju stalnih predstavnikov članic pri EU o tem ni uspelo dogovoriti, navajajo viri pri EU. Poudarjajo, da je treba rešiti številna vprašanja, med katerimi je tudi nadaljnji izvoz nafte, ki bi pritekla po naftovodu v eno državo članico, v drugo članico. Pri tem pa se pojavlja še vprašanje enakih konkurenčnih pogojev med članicami.

Pogovore bodo stalni predstavniki nadaljevali v ponedeljek zjutraj.

O tem zadnjem predlogu komisije bo na kratko obveščen vrh EU, ki se bo začel v ponedeljek popoldne. Na vprašanje, ali bo razprava na vrhu prispevala k dogovoru, viri pri EU odgovarjajo, da bo to znano v sredo.

Viri blizu komisije ob tem navajajo, da je dogovor o sankcijah na ravni stalnih predstavnikov članic pri EU pričakovati prihodnji teden.

V ospredju dvodnevnega izrednega zasedanja voditeljev bodo sicer nadaljnja pomoč Ukrajini, energetika, prehranska varnost in obramba.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen