Ustavni sodnik Pavčnik podal odstop, Pahor DZ predlaga njegovo razrešitev s koncem leta

0

Predsednik republike Borut Pahor je DZ predlagal razrešitev ustavnega sodnika Marijana Pavčnika s koncem letošnjega leta. Pavčnik je podal odstop oz. zahtevo po predčasni razrešitvi s funkcije ustavnega sodnika s predlogom, da bi delo opravljal do 31. decembra. Pahor bo podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za ustavnega sodnika.

Predsednik republike Borut Pahor je danes predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič v skladu z 19. členom zakona o ustavnem sodišču posredoval pismo, v katerem državnemu zboru predlaga razrešitev sodnika ustavnega sodišča Marijana Pavčnika, z dnem 31. december 2022, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je namreč Pahorja obvestil, da je ustavni sodnik Pavčnik na 4. upravni seji ustavnega sodišča, 16. maja, podal odstop oziroma zahtevo po predčasni razrešitvi s funkcije ustavnega sodnika ustavnega, s predlogom, da bi delo ustavnega sodnika opravljal do 31. decembra, so v predsednikovem uradu zapisali v sporočilu za javnost.

Ko bo predsednik republike prejel sklep DZ o razrešitvi ustavnega sodnika Pavčnika, bo podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatk in kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. Predsednik republike bo postopek izbire kandidatov vodil v času in na način, da bi DZ o novem sodniku ali sodnici ustavnega sodišča odločil pred koncem leta 2022, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen