UKC Maribor v prvih treh mesecih v rdečih številkah, tudi kot posledica zvišanja cen energentov

0

Poslovanje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor v prvih treh mesecih letos izkazuje presežek odhodkov nad prihodki v višini nekaj več kot 2,5 milijona evrov. To je med drugim posledica zvišanja cen energentov.

Presežek odhodkov nad prihodki v višini 2,5 milijona evrov predstavlja dobre tri odstotke skupnih prihodkov UKC Maribor. “V obravnavanem obdobju smo realizirali 600 uteži manj, kot smo načrtovali, predvsem zaradi zdravljenja covidnih pacientov, kar znaša milijon evrov manj prihodkov. Ocenjujemo, da so vzrok za nižje prihodke v obravnavanem obdobju tudi cene zdravstvenih storitev za zdravljenje covidnih pacientov, ki so ostale na isti ravni kot v lanskem letu. Ocenjujemo, da bi iz tega naslova potrebovali izplačilo dodatnih 1,6 milijona evrov,” je v gradivu za četrtkovo sejo sveta zavoda zapisala uprava kliničnega centra.

Na odhodkovni strani je največje zvišanje posledica zvišanja cen energentov. Strošek za plin je poskočil za skoraj 470 odstotkov in trenutno znaša več kot dva milijona evrov, strošek za elektriko pa za 270 odstotkov in znaša nekaj manj kot pol milijona evrov. “Skupen strošek energentov v obravnavanem obdobju se je tako zvišal za 1,9 milijona evrov v primerjavi z enakim obdobjem lani,” navajajo v UKC Maribor.

Zaradi covida-19 in posledičnih ukrepov na področju zdravstvene dejavnosti še vedno prihaja do zmanjšanja programa zaradi odpovedi nenujnih bolnišničnih in specialistično ambulantnih obravnav.

Direktor Anton Crnjac po poročanju časnika Večer do konca leta sicer napoveduje pozitivno poslovanje. Vodstvo je članom sveta zavoda na četrtkovi seji tudi predstavilo akcijski načrt za skrajševanje čakalnih dob. V začetku maja je v UKC Maribor skoraj 16.000 ljudi z napotnico hitro ali zelo hitro čakalo na storitev nedopustno dolgo.

Klinični center je lansko poslovno leto zaključil s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 1,3 milijona evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen