Ta teden v DZ oblikovanje poslanskih skupin in izrekanja o vstopu v vlado v SD in Levici

0

Ta teden bo prinesel nove korake na poti do oblikovanja in izvolitve nove vlade. V DZ bodo do konca tedna oblikovali poslanske skupine in izvolili vodje, s katerimi bo nato lahko predsednik republike Borut Pahor začel posvetovanja o mandatarju. V Levici in SD pa bodo nadaljevali postopke potrjevanja odločitve za vstop v vlado Roberta Goloba.

Trojček strank Gibanje Svoboda, SD in Levica je sicer koalicijsko pogodbo že uskladil in parafiral, ključne rešitve pa čez vikend tudi že obelodanili. Pogodba prinaša več konkretnih napovedi in pričakovati je, da se bodo v teh dneh deležniki s posameznih področij še odzivali nanje.

V Levici se danes začenja enotedensko izrekanje članstva o vstopu v vlado. V SD pa mora pred dokončnim podpisom koalicijske pogodbe in vstopom stranke v vlado o tem odločati še konferenca stranke, ki bo v četrtek.

Drugi del procesa oblikovanja nove vlade pa je formalen. Poslanci morajo najpozneje v sedmih dneh po ustanovni seji DZ, torej do tega petka, ustanoviti poslanske skupine in izvoliti vodje poslanskih skupin, s katerimi bo nato predsednik Pahor lahko opravil formalna posvetovanja o novem mandatarju. Pričakovati je, da bo večinska podpora izkazana prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, Pahor pa napoveduje, da bi ime mandatarskega kandidata v DZ lahko poslal 23. maja.

Nekatere stranke so sicer vodje poslanskih skupin že določile. Poslance SD bo vodil Jani Prednik, poslansko skupino NSi Janez Cigler Kralj, v Levici pa vodja poslancev ostaja Matej Tašner Vatovec. Dve največji poslanski skupini pa morata vodji še določiti. Poslance Gibanja Svoboda sicer zaenkrat vodi Golob, SDS pa Danijel Krivec. Ali bo slednji ostal na tem mestu, bo izvršilni odbor SDS odločal v četrtek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen