Stoltenberg pozdravil odločitev finskih voditeljev o podpori članstvu Nata

0

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes pozdravil podporo finskih voditeljev pridružitvi Finske vojaškemu zavezništvu in dejal, da bi morebitni postopek vstopa v Nato potekal “gladko in hitro”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je suverena odločitev Finske, ki jo Nato v celoti spoštuje. Če bi se Finska odločila za prošnjo, bi jo v Natu toplo sprejeli,” je dejal in poudaril, da gre pri tem izključno za odločitev Finske in ne za to, da bi Nato izkoristil situacijo.

“Strinjam se s predsednikom države in predsednico vlade, da bi članstvo okrepilo varnost Nata in Finske. Finsko članstvo bi pokazalo, da so vrata Nata odprta in da Finska sama odloča o svoji prihodnosti,” je še dodal.

Odločitev Finske je pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in jo označil za pomembno spodbudo evropski varnosti. “Enotnost in solidarnost Nata in EU še nikoli nista bili tako tesni. Glede na to, da Rusija vodi vojno v Ukrajini, pa je to močan signal odvračanja njene agresije,” je zapisal na Twitterju.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je na Twitterju prav tako izrazil podporo finskemu političnemu vodstvu in njegovo odločitev označil za dobro novico za varnost Poljske in Evrope. Podobno se je odzvala tudi danska predsednica vlade Mette Frederiksen, ki je na Twitterju zapisala, da se Danska zavzema za hiter vstop Finske v Nato.

To po besedah estonske premierke Kaje Kallas podpira tudi Estonija. “Naši severni sosedje pišejo zgodovino in lahko računajo na našo podporo,” je še dodala na Twitterju.

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta danes podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu. Uradno odločitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

Kremelj je medtem sporočil, da bi vstop sosednje Finske v zvezo Nato zagotovo pomenil grožnjo Rusiji, a Helsinki vztrajajo, da njihova odločitev nikogar ne ogroža. Finski zunanji minister Pekka Haavisto je namreč v Evropskem parlamentu že dejal, da je ruski napad na Ukrajino spremenil evropsko in finsko varnostno okolje.

Finska ima z Rusijo 1.300 kilometrov dolgo mejo, njeno politično in javno mnenje pa se je dramatično spremenilo v prid članstva, potem ko je Rusija 24. februarja pričela z invazijo v Ukrajini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen