S potrditvijo poslanskih mandatov ustanovljen deveti sklic DZ

4

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa je mandatna doba prenehala. Poslanci imajo zdaj čas za vlaganje kandidatur za mesta predsednika in podpredsednikov DZ. Kandidatka za predsednico bo po napovedih Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda.

Državni zbor je na današnji seji odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija, ki se je sestala med prekinitvijo ustanovne seje, je namreč DZ predlagala, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov, saj nobeden od njih ni bil sporen.

Člani MVK so imeli sicer na mizi tri vloge za presojo izidov volitve, a o njih niso odločali, ker niso izpolnjevale pogojev za obravnavo.

S tem je deveti sklic DZ tudi uradno ustanovljen, medtem ko je dosedanjemu prenehal mandat.

Po potrditi mandatov so poslanci še ugotovili, da je novoizvoljeni poslanki, predsednici SD Tanji Fajon prenehal mandat poslanke v Evropskem parlamentu. Funkciji namreč nista združljivi.

DZ bo v nadaljevanju seje izvolil novega predsednika, poslanci imajo do 14.25 čas, da vložijo predloge kandidatur. To lahko storijo z najmanj desetimi poslanskimi podpisi.

Kot kaže, bo edina kandidatka za to funkcijo Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, ki bo, če bo izvoljena, prva ženska na tem položaju. Za izvolitev potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, glasovanje pa bo tajno.

Kdo vse bodo kandidati za podpredsedniška mesta, še ni znano, predvidoma pa bodo poslanci odločali vsaj o kandidatu iz vrst SD. Po neuradnih informacijah bo to Meira Hot.

O kandidatih za predsedniško in podpredsedniško funkcijo se glasuje ločeno, o podpredsedniku se glasuje, ko je izvoljen predsednik.

Novi poslanci bodo danes tudi že ustanovili nekaj delovnih teles ter imenovali njihova vodstva.

Št. komentarjev: 4
 1. Micka Kovačeva pravi

  O kako imajo sdss ovci dolge nosove!

  1. raft pravi

   Micka, ti pa za predsednika vlade letečo podgano.

   1. Micka Kovačeva pravi

    Raftek, tvoj odj..ebani predsednik pa bi lahko služil za bazo za drone s svojo hudobno plešasto betico.

 2. raft pravi

  Micka, ko bo tvoja leteča podgana zaje-bala vse kar je dobrega storila vlada Janeza Janše, boste svojo letečo podgano sklatili brez naše pomoči.
  Svetla prihodnost Slovenije je doma na desnici.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen