Proruski možje v modrem? Policist popisal poljskega protestnika in ime posredoval ruskemu veleposlaništvu!?

6

Državljana Poljske je med protestom za mir v Ukrajini pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani popisal slovenski policist, njegove osebne podatke pa je od njega dobil uslužbenec ruskega veleposlaništva, piše današnje Delo. Varnostni incident preiskujejo tako na policiji kot pri informacijski pooblaščenki.

Dogodek, ki se je nedavno odvil pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani, bi verjetno ostal skrit pred javnostjo, če se Poljak, ki je na svoji koži spoznal, da je v Sloveniji nevarno javno izraziti protest proti ruski agresiji v Ukrajini, v skrbeh za svojo varnost ne bi zatekel po pomoč na veleposlaništvo Poljske, piše časnik.

Dogodek je za Delo opisal veleposlanik Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki, ki se je takoj, ko je izvedel za incident, pritožil nad ravnanjem policista. Stekli so ustrezni postopki na policiji in pri informacijski pooblaščenki, kot opozarja časnik, pa ostaja vprašanje, komu v resnici služi policija in kako varni so naši osebni podatki v njenih rokah.

Kot piše Delo, je pred nekaj tedni ob varovani ograji moški protestiral proti ruski agresiji na Ukrajino, policist ga je prosil, naj se umakne, in zahteval osebne dokumente. Ko ga je popisal, se je izkazalo, da je poljski državljan, postopek pa je ves čas s stopnic poslopja ruskega veleposlaništva snemal tamkajšnji uslužbenec.

Ko se je popisani umaknil, je skozi ograjo veleposlaništva prišel ruski uslužbenec in od policista zahteval, da mu pokaže zapisnik. Policist je Rusu ustregel, ta pa je s pametnim telefonom slikal osebne podatke državljana Poljske, članice EU in zveze Nato.

Na policiji so potrdili, da o zadevi poteka notranjevarnostni postopek. Policija tega sicer vedno začne na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja.

V uradu informacijskega pooblaščenca so v zvezi z opisanim primerom prejeli prijavo in uvedli inšpekcijski nadzor. Podrobneje zadeve ne komentirajo, pravijo pa, da policistovo ravnanje nakazuje na sum neustreznega ravnanja z osebnimi podatki oziroma njihovega zavarovanja, piše Delo.

Čeprav je Slovenija izrazila jasno stališče do vojne v Ukrajini in se pridružila evropskim sankcijam proti Rusiji ter izgnala nekatere predstavnike te države, je poslopje veleposlaništva Rusije v Ljubljani verjetno najbolje varovano rusko diplomatsko predstavništvo v katerikoli evropski državi, še poroča Delo.

Št. komentarjev: 6
 1. linke pravi

  naj še enkrat zapišem “! zločinca iz kremlja ,putina in njegovega vazala lavrova je treba obesit ampak tako da bo vsa njuna žlahta od najstarejših do najmlajših pristvovali na obešanju. smrt boljševizmu pa od koderkoli je že

 2. raft pravi

  Vsi ekscesi, ki se in se bodo dogajali v Sloveniji bodo po zaslugi g. Janše še kar nekaj časa pod lupo sveta. Slovenci vemo, da imamo v Sloveniji miličnike in policiste.
  Slovenskim ( v nastajanju ) Oligarhom povem, da se je naš rod, ki se sedaj imenuje slovenski, obranil ko je bilo to potrebno tudi z vilami.

 3. Hanza pravi

  Žal, od 1945 naprej so policisti morali delati za ozno.
  Očitno je še sedaj tako.

 4. Pubec pravi

  Sralci iz kleti so še vedno na delu?

 5. linke pravi

  da te ne,bo tvoj taubi posral in poscal .boš potem mel sračje gnezdo na glavi

 6. linke pravi

  zmerom proti Svobodi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen