[Organiziral je nezakonite proteste, sedaj naj plača stroške varovanja] Protestnik Jaša Jenull prejel še tožbeni zahtevek policije za 34.000 evrov

3

Protestnik Jaša Jenull še kar prejema finančne kazni zaradi domnevne organizacije nezakonitih protestov. Pred dnevi je prejel tretji tožbeni zahtevek policije, tokrat za 34.000 evrov. Obenem vsak teden prejme še množico glob, ki znašajo od 500 do 750 evrov, poroča Dnevnik.

[Jaša Jenull tokrat le zadel protestniški “jackpot”] Za policijsko varovanje nezakonitih protestov bo moral plačati 34.000 €

Jenull je pred tem že prejel zahtevka za plačilo 2255 evrov stroškov policijskega varovanja shoda 2. oktobra 2020 ter 3778 evrov za stroške, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protesta 4. septembra 2020.

Po poročanju Dnevnika se zadnja tožba policije in ministrstva za notranje zadeve nanaša na Jenullovo domnevno organizacijo protesta pred parlamentom junija 2020, ko so na Trgu republike državljani sedeli na tleh in glasno brali ustavo. Policija trdi, da ji je z organizacijo protesta povzročil visoke stroške, zdaj pa od njega terja povrnitev škode.

Kot navaja časnik, je tožbo v imenu državnih organov vložilo državno odvetništvo. To je storilo kljub mnogim opozorilom, da bo tožba padla, saj sta svoboda govora in pravica do spontanega protesta zagotovljeni z ustavo. Po informacijah časnika je tudi samo državno odvetništvo večkrat opozorilo ministrstvo za notranje zadeve in policijo, da tožbe ne bodo uspešne in da Jenullu niti ni mogoče pripisati organizatorske vloge pri protestih. Janševa vlada je na koncu odvetništvo prisilila, da je vložilo vse tri sodne zahtevke, navaja Dnevnik.

Jenull je za Dnevnik povedal, da je znesek zadnje tožbe tako visok, da ne ve, kakšna bo njegova prihodnost in prihodnost njegove družine, boji se tudi, da ne bi mogel več pokrivati niti osnovnih eksistenčnih potreb, če bi tožbo na sodišču izgubil. Obenem vsak dan prejema nova obvestila o globah zaradi domnevnega organiziranja protestov. Kazni znašajo od 500 do 700 evrov.

Po njegovem mnenju ga želita policija in ministrstvo s temi postopki in s tem, ko ga zasipajo s pošto, utišati in izčrpati. Pri pregledovanju poštnega nabiralnika mora biti namreč ves čas pozoren. Če bi katero od pisemskih pošiljk spregledal in na poziv za plačilo ne bi odgovoril, bi se štelo, kot da s kaznijo soglaša. V skrajnem primeru bi mu potem lahko grozil tudi zaseg sredstev.

Jenull se je udeleževal petkovih protestov 105 zaporednih tednov, od aprila 2020 do aprila 2022. V zadnjem času je začel dobivati še dodatne kazni za ločene protestne akcije, na katerih so se zbirali predvsem kulturniki, med drugim navaja Dnevnik.

Št. komentarjev: 3
  1. raft pravi

    Naš rod, ki se ta čas imenuje slovenski, še nikoli do sedaj ni bil tako na robu izginotja. V nekaj letih se bo tu pisalo v cirilici.

  2. Ajda pravi

    Še bolj bi ga morali opaliti mulota nedelovnega. Mu je sedaj vsaj malo manj smešno to njegovo guncanje afen.

  3. linke pravi

    ja to je res Raft .slovenec je preživel stoletja pod tujimi oblastni ,sedaj ko ima sam svojo državo pa ga čez 40 do 50 let več nebo. po eni strani mi je žal ,po drugi pa privoščim ,ker takega “glupega naroda ni nikjer na svetu. ” se močno pozna da so predvojni boljševiki uvozili stalinizem in so prali ,ter še vedno perejejo možgane nevednim butastim slovenceljnem. .”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen