NIJZ: Nezadostna telesna aktivnost škodi zdravju

0

Ob današnjem svetovnem dnevu gibanja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) še posebej poudarja pomen zadostne telesne aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja. Nezadostna telesna aktivnost namreč škodljivo vpliva na zdravje in je eden od vodilnih dejavnikov tveganja za umrljivost zaradi nenalezljivih bolezni, so opozorili na NIJZ.

Za ohranjanje zdravja odraslih je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebnih vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden oziroma ustrezna kombinacija obeh. Poleg tega je za odrasle priporočljivo, da vsaj dvakrat tedensko izvajajo vaje za mišično moč in vzdržljivost.

Rezultati raziskave o vplivu pandemije covida-19 na različna področja življenja prebivalcev Slovenije so namreč pokazali, da je tretjina odraslih manj telesno dejavnih kot pred epidemijo. NIJZ zato ob današnjem dnevu prebivalce poziva, da poiščejo obliko telesne dejavnosti, ki jih razveseli.

Pri uvajanju aktivnega življenjskega sloga pomaga že, če začnemo na tisti dan, ki je za nas najmanj stresen. Začnimo z manj telesne dejavnosti, sčasoma pa naj je bo več in naj bo bolj intenzivna. Če smo bili dlje časa nedejavni, lahko začnemo z nizko intenzivno dejavnostjo, kot je počasna hoja, svetuje zdravnica Anja Strmšek z območne enote NIJZ v Celju.

Odraslim priporoča petkrat tedensko vsaj pol ure hitre hoje, počasnega plavanja, lahkotnega kolesarjenja po ravnem terenu ali druge oblike zmerne telesne dejavnosti. Polurni odmerek zmerno intenzivne dejavnosti lahko razdelimo na več sklopov preko celotnega dneva. Pri tem naj posamezni sklop telesne dejavnosti traja najmanj deset minut.

Za izboljšanje zdravja je treba povečati zmerno telesno dejavnost na vsaj eno uro dnevno večino dni v tednu, je dodala. Po priporočilih naj posameznik izvaja 50 odstotkov vaj za vzdržljivost, 25 odstotkov vaj za moč in 25 odstotkov vaj za ravnotežje in gibljivost.

Iz socialnega podjetja Simbioza Genesis pa so sporočili, da se po dveh letih epidemije covida-19 vrača ozaveščevalna akcija Simbioza Giba. Ta bo do konca maja potekala po vsej državi in poučevala različne generacije o pomenu gibanja, zdravega življenjskega sloga in medgeneracijskega druženja.

“Ravno zadnji dve leti sta nam dokazali kako pomembno je vse življenjske izzive in negotovosti pričakati v dobri psihofizični kondiciji,” so zapisali. Akciji ozaveščanja in spodbujanja pomena gibanja se je do zdaj pridružilo že več kot 100 organizacij, med njimi osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi in domovi za starejše ter občine.

Letošnja novost je tudi izbor Naj Simbioza Giba 2022 občine. Ta naziv bo prejela občina, ki bo organizirala največje število dogodkov za največje število obiskovalcev, so pojasnili.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen