[Na hitri poti do kubanskega zdravstva] Zdravniki zelo kritični do napovedane odprave popoldanskega dela s strani koalicije

0

Usklajena, a še ne potrjena koalicijska pogodba strank prihodnje vlade na področju zdravstva predvideva tudi odpravo popoldanskega dela zdravnikov. Pri Zdravniški zbornici Slovenije in Mladih zdravnikih Slovenije so do slednjega kritični, saj po njihovi oceni ne prinaša rešitve težav, lahko pa vodi v dodatne odhode zdravnikov iz javnega zdravstva.

Birokratsko omejevanje obsega in organizacije dela zdravnikov v razmerah, ko jih primanjkuje vsaj tisoč, lahko vodi v dodatno zmanjšanje kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema, ocenjujejo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Kot so dodali, že omejitve ob trenutnih pogojih dela zmanjšujejo zanimanje za delo v javnih zdravstvenih ustanovah, predlog popolne prepovedi popoldanskega dela pa zdravnike v primerjavi z drugimi zaposlenimi v javnih ustanovah postavlja v še bolj neenakopraven položaj. Posledično bi lahko prišlo do stopnjevanja prehodov zdravnikov v zasebni sektor.

Za izboljšanje preglednosti in dostopnosti javnega zdravstvenega sistema so po oceni zbornice ključni izboljšanje upravljanja javnih zavodov, fleksibilna organizacija dela z možnostjo nagrajevanja zaposlenih ter vzpostavitev enotnega informacijskega sistema.

Tudi Mladi zdravniki Slovenije ocenjujejo, da ukinjanje dodatnega dela zdravnikov ne predstavlja rešitve razmer v zdravstvu. “Vsak zdravnik, ki opravi pregled, poseg ali poda mnenje, s tem skrajšuje čakalne dobe – ne glede na to, kdaj to počne,” so poudarili za STA.

Kot so pojasnili, so pogoji za dodatno delo zdravnikov izven javnega zavoda že sedaj jasno opredeljeni, količina dodatnega dela izven lastnega zavoda pa omejena. Hkrati pa pogoji dela in plačilo v javnem zdravstvu niso niti približno konkurenčni ustanovam izven javnih zavodov.

Ob tem podpirajo enake svoboščine oz. omejitve prostega časa za vse delavce javnega sektorja. T. i. “dvoživke” lahko namreč po njihovih navedbah najdemo v številnih poklicih v javnem sektorju, pretežno v nezdravstvenih profilih.

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so STA sporočili, da bodo zdravstveni del koalicijske pogodbe skrbno preučili. Pogodbo bodo predstavili članom glavnega odbora in se po sestanku do nje tudi opredelili. Sestanek bo predvidoma v drugi polovici tega tedna, so pojasnili.

Predsedstvo SD se je v soboto seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe in potrdilo njeno parafirane, s tem pa je po navedbah Gibanja Svoboda koalicijska pogodba usklajena med vsemi prihodnjimi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano.

Za zdravnike zdravstveni del koalicijske pogodbe med drugim predvideva prepoved popoldanskega dela zdravnikov iz javnega sistema pri zasebnikih in koncesionarjih ter uvedbo konkurenčne prepovedi dela, uveljavitev in ovrednotenje standardov in normativov v zdravstvu (ukiniti nameravajo sočasno delo zdravnikov na več deloviščih), pa tudi finančno stimulacijo zdravstvenega kadra in nagrajevanje rezultatov dela.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen