Na balkonu Buckinghamske plače ob kraljičinem 70. jubileju vladavine ne bo Harryja, Meghan in Andrewa

0

Vnuka britanske kraljice Elizabete II. Harryja, njegove soproge Meghan in kraljičinega sina Andrewa ne bo na balkonu Buckinghamske palače ob začetku praznovanja 70-letnice kraljičine vladavine in njenega rojstnega dne, ki bo 2. junija, so danes sporočili iz palače.

“Po tehtnem razmisleku smo sklenili, da bo navzočnost na tradicionalnem pozdravu zastavi 2. junija omejena na njeno veličanstvo ter tiste člane kraljeve družine, ki v njenem imenu opravljajo javne dolžnosti,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal tiskovni predstavnik Buckinghamske palače.

Ob kraljičinem jubileju bodo na Otoku od 2. do 5. junija številne slovesnosti, ki se bodo začele s t. i. pozdravom zastavi, ko se kraljeva družina zbere na balkonu palače za ogled parade.

Harry s soprogo živi v ZDA, od kar se je leta 2020 odpovedal kraljevim dolžnostim. Princ Andrew pa kraljevih dolžnosti ne opravlja zaradi obtožb o spolni zlorabi.

Na balkonu naj bi bilo tako 18 članov družine, poleg kraljice med drugim še prestolonaslednik princ Charles s soprogo Camillo ter njegov sin William z družino.

Tradicionalna slovesnost v začetku junija, s katero obeležijo tudi kraljičin rojstni dan, je sicer zadnji dve leti zaradi pandemije covida-19 odpadla.

96-letna Elizabeta, ki je 70-letnico vladanja imela že februarja, ima v zadnjem času nekaj težav z zdravjem, med drugim se je okužila s koronavirusom. Koliko slovesnosti ob praznovanju jubileja se bo osebno udeležila, bodo sporočili tik pred zdajci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen