Med aretiranimi v Hongkongu tudi upokojeni kardinal, Vatikan zaskrbljen

0

Oblasti v Hongkongu naj bi zaradi domnevnih kršitev spornega zakona o nacionalni varnosti aretirale upokojenega hongkonškega kardinala Josepha Zena, na kar so se v Vatikanu odzvali z zaskrbljenostjo. K njegovi izpustitvi so pozvale tudi ZDA. Pristojne oblasti sicer glede aretacij, ki so doletele še več drugih ljudi, še niso podale uradne izjave.

Časnik South China Morning Post je danes poročal, da sta bili poleg kardinala Zena pridržani tudi nekdanja opozicijska poslanka Margaret Ng in pevka Denise Ho zaradi domnevnega “dogovarjanja s tujimi silami”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Rimu je novica o aretaciji kardinala povzročila veliko zaskrbljenost. “Sveti sedež je z zaskrbljenostjo izvedel za aretacijo in z največjo pozornostjo spremlja nadaljnji razvoj dogodkov,” je dejal vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni.

Tudi Washington je danes pozval k takojšnji izpustitvi tako kardinala kot drugih, “neupravičeno pridržanih in obtoženih”. “Svoboda izražanja je ključna za uspešne in varne družbe,” je novinarjem danes dejala predstavnica za medije Karine Jean-Pierre.

Upokojeni kardinal, ki je pred kratkim dopolnil 90 let, je sicer nekdanji hongkonški škof in eden od najpomembnejših katoliških duhovnikov v kitajskem poslovnem središču. Nedavno je bil kritičen do odločitve Vatikana glede kompromisa s Kitajsko glede imenovanja škofov na celini. Obenem je vselej podpiral hongkonško demokratično gibanje.

Poleti 2020 je Peking za svojo posebno upravno regijo Hongkong sprejel drakonski zakon o nacionalni varnosti, ki je močno omejil politične pravice prebivalstva. Številni podporniki opozicije so bili od takrat aretirani, se umaknili iz politike ali pa so pobegnili v tujino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen