Zelenski se je Ukrajincem zahvalil za 50 dni upora proti ruski invaziji

0

Spopadi na vzhodu Ukrajine se stopnjujejo, v Kijevu pa je davi odjeknilo več eksplozij. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v četrtek zvečer ukrajinskemu ljudstvu zahvalil za 50 dni upora proti napadu Rusije in poudaril, da je jasno, da je glavni cilj ruske invazije Donbas, ki ga želi Rusija uničiti, poročajo agencije.

“50 dni naše obrambe je dosežek. Dosežek milijonov Ukrajincev,” je poudaril Zelenski v rednem nočnem videonagovoru, ki ga je objavil na Telegramu. Kot je dejal, se spominja prvega dne ruske invazije na Ukrajino. “Milo rečeno, nihče ni bil prepričan, da bomo preživeli,” je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mnogi so mu svetovali, naj zapusti državo, je nadaljeval Zelenski. Svetovali so, naj se predamo tiraniji, a Ukrajincev niso poznali in niso vedeli, kako pogumni so in koliko cenijo svobodo, da živimo tako, kot hočemo, je dodal in se zahvalil tudi vsem podpornikom Ukrajine.

Medtem se spopadi na vzhodu Ukrajine krepijo. V številnih mestih v regijah Lugansk in Zaporožje so se davi oglasile zvočne sirene, ki opozarjajo pred zračnimi napadi. Močne eksplozije so danes zgodaj zjutraj odjeknile tako v Kijevu kot v številnih drugih mestih v Ukrajini, med drugim v Hersonu in Harkovu.

Po podatkih ukrajinskih oboroženih sil je v regiji Herson na jugu Ukrajine medtem prišlo do izmenjave ruskih in ukrajinskih ujetnikov. Na družbenih omrežjih so zapisali, da so v vasi Posad-Pokrovske po intenzivnih pogajanjih štiri ruske ujetnike zamenjali za pet ukrajinskih vojakov.

Guverner vzhodne ukrajinske regije Harkov Oleg Sinegubov pa je v četrtek zvečer sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah v tej regiji izvedenih 34 zračnih napadov, v katerih je bil en človek ubit, osem pa ranjenih. Dodal je še, da je bilo v Harkovu od začetka ruske agresije ubitih najmanj 500 civilistov, od tega tudi 24 otrok.

Po ukrajinskih informacijah skušajo ruske enote zavzeti mesti Popasna in Rubišne v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine. Vendar niso bili uspešni, navaja ukrajinski generalštab v današnjem poročilu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kijev v naslednjih dneh pričakuje večjo ofenzivo ruskih enot na vzhodu države. Moskva že nekaj dni povečuje število svojih vojakov na tem območju.

Iz Kijeva so danes sporočili, da sta bili v vzhodni regiji Lugansk ubiti dve osebi, še dve pa sta bili ranjeni, medtem ko so bili v sosednji regiji Doneck ubiti še trije ljudje, sedem pa jih je bilo ranjenih. Dodali so, da se “spopadi nadaljujejo vzdolž celotne frontne črte” v Donecku.

V zadnjih 24 urah so ukrajinske enote napade odbile na osmih mestih v regijah Lugansk in Doneck, pri čemer so uničili več ruskih tankov in topniški sistem, je zapisano v poročilu generalštaba. Guverner ukrajinske regije Lugansk je prebivalce ob tem znova pozval k evakuaciji.

Preko humanitarnih koridorjev je v četrtek iz obleganih ukrajinskih mest uspelo pobegniti 2550 civilistom, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. V Zaporožje na jugu države je prispelo 2300 ljudi, od tega 290 prebivalcev Mariupolja, je dejala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen