Vlada v obravnavo uredbe o koncesiji za mariborsko letališče

0

Vlada bo na eni od prihajajočih sej obravnavala uredbo o koncesiji za izvajanje storitev obratovanja mariborskega letališča, je razvidno iz objavljenih gradiv za obravnavo na spletni strani vlade. Kot je v petek za STA potrdil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, želijo do konca letošnjega leta oddati koncesijo za upravljanje z letališčem.

Kot je razvidno iz osnutka gradiva, ki sta ga skupaj pripravljala ministrstvo za infrastrukturo ter direktorat za letalski in pomorski promet, s predlagano uredbo predlagajo sprejem koncesijskega akta o javno-zasebnem partnerstvu za izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

S predlaganim aktom bodo uredili predmet, pravice in obveznosti javnega in zasebnega partnerja ter uporabnikov, postopek izbire zasebnega partnerja ter druge sestavine razmerja. V njem je opredeljeno tudi koncesijsko javno-zasebno partnerstvo, ki so ga srednjeročno v danih okoliščinah identificirali kot optimalno varianto za zagotovitev obratovanja letališča.

Kot je razvidno iz gradiva, je dolgoročno optimalna varianta za izvedbo projekta sicer koncesija po modelu DFBOT (projektiraj – financiraj – zgradi – prenesi v last koncedenta – energetsko upravljaj), vendar pa sta v takem primeru ključna pogoja pridobitev lastništva nad zemljišči na celotnem območju letališča in sprejetje državnega prostorskega načrta, ki bo omogočal izvajanje gradbenih posegov. Za zdaj ne eden ne drugi še nista izpolnjena, so pa postopki v teku.

Uredba bo sicer uredila tudi bistvene dele postopka izbire koncesionarja, predvsem posamezne faze konkurenčnega dialoga in strokovno komisijo za izbiro, poročanje koncesionarja in izvajanje nadzora javnega partnerja nad izvajanjem koncesionirane dejavnosti.

Minister Vrtovec še vedno vztraja pri ideji, da bi na že nekaj časa precej praznem mariborskem letališču lahko zaživel logistični center po modelu, ki ga poznajo v tujini, tako imenovanih Smart Hubov, kot območje servisnih in logističnih storitev. Projekt bi lahko bil realiziran do konca leta 2025.

Ob tem je znova poudaril, da je za resen logističen center treba zgraditi daljšo vzletno stezo, saj trenutna ne ustreza zahtevam. Še vedno rešujejo tudi spore z nekdanjim kitajskim najemnikom, ki je lastnik dela nepremičnin, za katere verjame, da bodo zagotovo rešeni v naslednjega pol leta.

Sicer pa naj bi vzporedno potekali tudi dogovori z nekaterimi nizkocenovnimi letalskimi prevozniki za vzpostavitev rednih linij. Na DRI, ki v imenu države začasno upravlja z letališčem, so za STA potrdili, da z madžarskim nizkocenovnikom Wizz Air potekajo pogovori za vzpostavitev povezave med Mariborom in Skopjem, vendar dokončen dogovor še ni sklenjen. Pogovori potekajo tudi s prevoznikom Ryanair, vendar konkretnejših informacij v tem trenutku ne morejo izdati, so še dodali.

Dogajanje na letališču bodo to poletje vsaj nekoliko popestrili čarterski poleti. Agencija Slovenia Guide je namreč napovedala vzpostavitev tedenskih čarterskih letov iz Bolzana, Pise in Neaplja, s prvim prihodom 30. junija. Namenjeni bodo predvsem prihodu italijanskih turistov, bodo pa karte na voljo tudi turistom iz Slovenije v obratni smeri.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen