Študija ameriškega urada za gospodarske raziskave NBER o bitcoinu: Večina transakcij špekulativne narave in zelo skoncentrirano imetništvo

0

Albina Kenda v komentarju Dobrohotneži, ki jih skrbi za vašo blaginjo, piše o kriptovaluti bitcoin, pri čemer med drugim navaja izjave tehnološkega naložbenika Petra Thiela. Poudarja, da je pomembno ugotoviti, ali med izrečenim in dejanskim zija prepad.

“Denimo, bitcoini se promovirajo kot ključno orodje za demokratizacijo financ. Češ da je mogoče z njimi prvič zagotoviti, da ima posameznik svoj glas in se nihče ne more predstavljati v njegovem imenu, s pojasnilom, da so bitcoini edinstveni, jih ni mogoče ponarediti ali ukrasti. Vpogled v promocijske predpostavke je prejšnji teden ponudil libertarni tehnološki naložbenik Peter Thiel na konferenci Bitcoin 2022. (…) Pred bitcoinu naklonjenim občinstvom je kriptovaluto označil kot del revolucionarnega gibanja, ki naj pripelje do prevrata tradicionalnih financ, ki bo ogrozil oblast in premoženje establišmenta. Ni pa omenjal katere od navedb iz oktobra lani objavljene študije ameriškega urada za gospodarske raziskave NBER, v kateri sta profesorja za finance Antoinette Schoar z MIT Sloan School of Management ter Igor Makarov z London School of Economics prvič analizirala vsako transakcijo v zgodovini bitcoina. Med ugotovitvami so tri.

Prvič, velika večina transakcij z bitcoinom med realnimi subjekti je namenjena za trgovalne in špekulativne namene. Drugič, zadnja leta je bilo rudarjenje bitcoinov zaradi visokih stroškov zelo skoncentrirano. (…) In tretjič, študija navaja, da zgolj 0,01 odstotka imetnikov nadzira kar 27 odstotkov bitcoinov v obtoku.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen