Rusija na vojaško parado 9. maja ni povabila nobenega tujega voditelja

0

Ruske oblasti so danes sporočile, da ne bodo povabile tujih voditeljev na tradicionalno vojaško parado, ki bo potekala 9. maja ob obletnici zmage Sovjetske zveze v drugi svetovni vojni. Parade naj se ne bi udeležil niti beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je sicer tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Odločitev ruskih oblasti je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov zagovarjal, češ da ni nič nenavadnega, da Moskva ni povabila nikogar, in 77. obletnico zmage nad nacistično Nemčijo opisal kot leto, ki ni najbolj primerno za praznovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“To ne bo jubilejni dan. To je naš praznik, sveti dan za Rusijo in vse ruske ljudi, zato nismo povabili nobenega tujega voditelja,” je dodal.

Čeprav Peskov ni omenil ruske invazije v Ukrajino, pa jo mnogi vidijo kot ključni razlog za letošnjo odsotnost tujih voditeljev držav. Domneva se, da se tudi voditelji, ki do Moskve niso tako kritični kot Zahod, verjetno ne bi udeležile parade. Prav tako se večina zahodnih diplomatov v Rusiji letos zaradi prelivanja krvi v Ukrajini ne namerava udeležiti parade.

Tradicionalne parade na Rdečem trgu v Moskvi se bo sicer udeležilo približno 11.000 vojakov, vaje pa so se pričele že ta teden. Poleg vojakov bo na ogled tudi veliko vojaške opreme, so sporočili z ministrstva za obrambo in dodali, da bodo po središču ruske prestolnice vozili tanke in rakete.

Hkrati naj bi osem bojnih letal na nebu nad Rdečim trgom oblikovalo črko “Z”, ki predstavlja uradni simbol ruske “posebne vojaške operacije” v Ukrajini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen