Po dveh letih vrata ponovno odpira Slovenski festival vin

0

Ljubljanski Cankarjev dom bo danes in v petek po prisilnem dvoletnem premoru gostil 23. Slovenski festival vin, katerega glavni cilj je predstavljati domača vina in širiti kulturo pitja vina. Novost letošnjega festivala je organizacija srečanj poslovnih partnerjev, uradno pa bodo podelili tudi nagrade najbolje ocenjenim vinom.

Slovenski festival vin tradicionalno sicer poteka novembra. A kot je minuli teden na novinarski konferenci dejal direktor festivala Tihomir Kovačič, so se po posvetu z vinarji in drugimi partnerji odločili, da izkoristijo prvo možno priložnost in ne čakajo na tradicionalni novembrski termin.

Dvoletni premor, ki je nastal kot posledica pandemije covida-19, je po besedah direktorja festivala tako organizatorje kot vinarje in ponudnike kulinaričnih dobrot prisilil v nekatere prilagoditve, a se kljub temu trudijo, da bi dosegli rezultate preteklih festivalov vin. Tako računajo na okoli 150 vinarjev in 2500 obiskovalcev festivala.

Poudarek na tokratnem festivalu bo, tako kot v preteklosti, na promociji domačih vin in slovenskih vinorodnih dežel. Novost na tokratnem festivalu pa bodo poslovna srečanja med vinarji in različnimi poslovnimi partnerji.

Že pred festivalom je strokovna komisija ocenila 162 vzorcev vin, 52 vinarjev. Organizatorje in strokovno komisijo so po besedah vodje strokovne komisije Tatjane Košmerl predvsem presenetila nova imena med prijavljenimi vinarji.

Kot je še izpostavila, so prevladovala sortna vina. V kategoriji belih sortnih vin so prevladovale sorte in aktualni letnik. Kar pa je po besedah vodje komisije zanimivo predvsem za potrošnike, je to, da so po številu prevladovale sorte, ki na svetovni ravni niso tako znane, torej lokalne udomačene sorte, kot so na primer malvazija in refošk iz slovenske Istre ali rebula iz Goriških Brd.

Zmagovalce ocenjevanja so sicer predstavili minuli teden, na samem festivalu pa bo potekala tudi uradna podelitev nagrad.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen