Pentagon: Izguba bojne ladje Moskva za Rusijo velik udarec

0

Izguba raketne križarke Moskva, ki je v četrtek potonila, je velik udarec za rusko floto v Črnem morju, je za televizijo CNN ocenil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Rusija trdi, da je ladja potonila zaradi poškodbe trupla pri eksploziji, do katere je prišlo zaradi požara, po navedbah Kijeva pa so jo zadele ukrajinske rakete.

Moskva, vodilna ladja ruske flote v Črnem morju, je bila ključen del ruskih prizadevanj za mornariško prevlado v Črnem morju, njena izguba pa bo imela posledice za ruske zmogljivosti, je dejal Kirby.

Pri tem ni mogel z gotovostjo potrditi, kaj se je res zgodilo z ladjo. “Ukrajinske trditve ne moremo zavrniti, saj je dovolj verjetno, da so jo res zadeli z raketo vrste neptun,” je dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v svojem rednem večernem nagovoru državljanom raketne križarke ni izrecno omenjal, dejal pa je, da so ukrajinski branilci pokazali, da lahko ruske ladje odplujejo, čeprav na dno morja.

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je ladja potonila v neurju, ko so jo vlekli v pristanišče. Na krovu Moskve je bilo 16 vodljivih raketnih izstrelkov dolgega dosega in ti sedaj ne bodo leteli na ukrajinska mesta. Gre za križarko, ki je ob začetku invazije na Ukrajino zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku.

Potopitev ladje predstavlja nov udarec Rusiji, ki je računala, da bo v Ukrajini svoje cilje dosegla v nekaj dneh, sedaj pa vojna traja že osem tednov, Rusi pa so morali odnehati od poskusa osvojitve Kijeva.

Za Ukrajince je to legendarni trenutek upora Rusom, ki jim daje krila v obrambi. Potopitev Moskve je obliž na rano ob dogodkih v Mauripolju, kjer naj bi se po navedbah Rusije predalo več kot 1000 vojakov. Ukrajinci trdijo, da se bitka za Mauripolj, kjer je ujetih okrog 100.000 civilistov, nadaljuje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen