Nova Gorica in Gorica pišeta novo poglavje skupne zgodovine

0

Nova Gorica je najmlajše mesto v Sloveniji. Mesto se je rodilo sredi 20. stoletja, po koncu 2. svetovne vojne. »Stara« Gorica je ostala na italijanski strani, Novo Gorico pa je kot novo središče Goriške arhitekturno in urbanistično zasnoval modernist Edvard Ravnikar. Te dni so v Novi Gorici predstavili dolgo pričakovani načrt urbanistične prenove Nove Gorice. Načrt je močno zaznamovan z vrhunskim projektom Evropska prestolnica kulture EPK 2025, ki ga občina izvaja skupaj z Gorico.

Nova Gorica je namreč nedeljivo povezana s somestjem Gorice na drugi strani meje. Obe Gorici so resda razdelile zgodovinske okoliščine, a »na nas je, da šivamo tisto, kar je v prejšnjem stoletju raztrgala meja«, je na predstavitvi opozoril novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Ob tem je Miklavič dodal, da »Gorici pišeta novo poglavje v zgodovini, saj sta mesti dolgo zaradi zgodovinskih in drugih razlogov, druga drugi kazali hrbet. Čas je, da Gorica in Nova Gorica pogledata druga proti drugi in med njima ustvarita urban prostor kulture, ustvarjalnosti in življenja. To ne bo niti center Gorice in niti center Nove Gorice, ampak nov skupni prostor brez meja«. Ta prostor so na Goriškem poimenovali EPK DISTRIKT, ki bo simbol čezmejnega sodelovanja obeh mest znotraj projekta Evropska prestolnica kulture 2025.

»EPK DISTRIKT je začetek temeljite prenove na obmejnem območju od Mostovne na severu do Univerze v Novi Gorici na jugu. Ta obmejna cona, dolga približno tri kilometre, je tista, ki bo začela povezovati obe Gorici,« se glasi sporočilo iz Mestne občine Nova Gorica. Do leta 2025 bo prenovljen Trg Evrope, zgrajena pasarela in prenovljeno poslopje novogoriške železniške postaje. V EPK DISTRIKT bo med drugim umeščen tudi Center zelenih tehnologij – sklop laboratorijev in dejavnosti, ki podpirajo zlasti mala in srednja podjetja pri razvoju proizvodov in storitev na osnovi zelenih tehnologij.

Očitno najmlajše mesto v Sloveniji čaka bleščeča prihodnost. Mesto se namreč že danes lahko pohvali z rekordnim številom investicij in nizko brezposelnostjo, zato ji je bil v letu 2021 podeljen naziv Zlati kamen za najprodornejšo občino leta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen