Moskva ZDA in Nato svari pred nadaljevanjem vojaške pomoči Ukrajini 

0

Rusija je ta teden ZDA uradno posvarila pred “nepredvidenimi posledicami” zaradi nadaljevanja ameriške vojaške pomoči Ukrajini, poročajo ameriški mediji. V ZDA ocenjujejo, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata. Opozorila iz Moskve so prejeli tudi v Pragi.

Časnik Washington Post poroča, da je Rusija v noti ZDA in Nato posvarila pred pošiljanjem “bolj občutljivega orožja” Ukrajini in dodala, da to le “priliva olja na ogenj ter lahko ima nepredvidljive posledice”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko opozorilo prihaja v času, ko so ZDA Kijevu obljubile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 800 milijonov dolarjev, med drugim v helikopterjih ter oklepnih vozilih za prevoz vojakov.

Neimenovani ameriški predstavnik je za Washington Post dejal, da je rusko opozorilo dokaz, da vojaška pomoč Ukrajini učinkuje.

Po navedbah New York Timesa je Rusija noto posredovala po diplomatski poti in je ni podpisal noben visoki ruski predstavnik. Na State Departmentu zadeve ne komentirajo.

Ruska pritožba bi lahko po navedbah neimenovanih virov za CNN pomenila, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata, ki Ukrajini dobavljata pomoč v orožju in opremi.

O ruskih opozorilih pa poročajo tudi iz Češke. Moskva je Prago po navedbah češkega zunanjega ministra Jana Liptavskega opozorila, da Ukrajini ali kateri drugi tretji državi ne sme dati orožja sovjetske izdelave.

Liptavsky je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa takšne ruske zahteve označil za nesmisel, saj ni nobene klavzule, ki bi to prepovedovala.

Po poročanju medijev naj bi Češka Ukrajini dala več deset tankov sovjetske izdelave T-72 ter bojna vozila BMP-1. Uradno v Pragi teh dobav niso potrdili.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen