Mednarodne organizacije opozarjajo na večplastno krizo zaradi vojne v Ukrajini

0

Voditelji več najpomembnejših mednarodnih organizacij so danes pozvali k nujnim ukrepom za reševanje vedno bolj nezanesljive oskrbe s hrano, predvsem v revnih državah. Opozorili so tudi na večplastno krizo zaradi vojne v Ukrajini, ki je prinesla naraščajoče cene energentov in hrane ter tako povzroča negotovost po vsem svetu.

Vodje Svetovne banke, Mednarodnega denarnega sklada, Svetovnega programa ZN za hrano (WFP) in Svetovne trgovinske organizacije (WTO) so danes v skupni izjavi zapisali, da je “zelo pomembno, da hitro in usklajeno zagotovimo podporo državam, ki nimajo zagotovljene preskrbe s hrano”.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino in zahodnih sankcij proti Moskvi so se v zadnjih tednih cene energentov in hrane močno dvignile, rast cen zemeljskega plina pa je vplivala tudi na proizvodnjo gnojil, kar posledično škoduje kmetom.

V nekaterih državah so zaradi visokih cen že izbruhnili protesti, v izjavi pa je navedeno še, da “rast cen hrane in pretresi v oskrbi lahko v številnih prizadetih državah spodbudijo socialne napetosti, zlasti v tistih, ki so že zdaj nestabilne ali jih je prizadel konflikt”.

Organizacije so mednarodno skupnost pozvale, naj zagotovi sredstva za nujno oskrbo s hrano, varnostno mrežo za najrevnejše ter poveča kmetijsko proizvodnjo. Medtem ko so revne države najbolj izpostavljene krizi, so vse bolj ogrožene tudi države s srednjimi dohodki, še dodajajo.

Podoben poziv je danes izrazil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je spregovoril ob predstavitvi prvega poročila novoustanovljene svetovne skupine za krizno odzivanje na področju hrane, energije in financ, ki je bila ustanovljena v prvih dneh vojne v Ukrajini.

Vojna v Ukrajini je povzročila “popoln vihar” kriz na področju hrane, energije in financ, ki zdaj grozi, da bo opustošil zlasti gospodarstva revnejših držav, je danes v New Yorku dejal Guterres.

“Kar 1,7 milijarde ljudi, od katerih jih tretjina že tako živi v revščini, je zdaj zelo izpostavljenih motnjam v prehranskem, energetskem in finančnem sistemu, ki še povečujejo revščino, lakoto, socialno in politično nestabilnost,” je opozoril.

“Naš svet si tega ne more privoščiti. Ukrepati moramo takoj,” je dejal Guterres. Pozval je k takojšnji prekinitvi vojne v Ukrajini, odpravi izvoznih omejitev, naložbam v obnovljive vire energije in finančni podpori državam v razvoju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen