Mariborski župan Arsenovič, z novim vzdevkom “mariborski davitelj”, zaradi nasilništva izgubil večino v mestnem svetu

2

Mariborski župan Saša Arsenovič je izgubil večino v mestnem svetu. Pred današnjo sejo je namreč Lista kolesarjev in pešcev sporočila, da zaradi nedavnega “nasilnega ravnanja župana” izstopa iz koalicije. Arsenoviča se je na spletu sicer že prijel nov vzdevek – “mariborski davitelj”.

Župana danes sicer ni bilo na seji. Tik pred njenim začetkom je sporočil, da se slabo počuti, zato je vodenje seje prevzel podžupan Samo Peter Medved.

Več mestnih svetnikov je želelo od župana odgovore v zvezi z nedavnim incidentom, ko naj bi bil nasilen do 13-letnega fanta. Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Evrope bi župana pozval, naj pojasni dogodek. “Da si vzame čas, prepusti vodenje kateremu od podžupanov, v miru razmisli in ko bo slika jasnejša, sprejme odločitev, ki se mu bo zdela primerna,” je dejal.

“Sram me je kot mestnega svetnika. Odstop bi bil edino pravilno ravnanje,” je dodal predstavnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič. Arsenoviča je pozval, naj nemudoma odstopi in opravi vsaj 200 prostovoljnih delovnih ur v kakšni mladinski organizaciji, “kjer se bo lahko srečal tudi z mladimi, ki niso iz elitnih okolij”.

Primož Juhart iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) je predlagal, da župan do nadaljnjega ne vodi sej mestnega sveta. “Vidim, da je danes to že upošteval. Po statutu župan predstavlja mestni svet, a mislim, da trenutno ni v stanju, da bi nas predstavljal,” je povedal.

Kritičen je bil tudi samostojni svetnik Miha Recek. Arsenoviču je želel v imenu dela mestnih svetnikov vročiti spisano odstopno izjavo, “s katero boste pokazali, da stojite za svojimi dejanji”. Ob tem je predlagal, da seje mestnega sveta do jesenskih rednih volitev vodi eden izmed mestnih svetnikov, a so mu v službi mestnega sveta pojasnili, da bi bilo to nezakonito. V primeru odstopa župana bi se namreč morale izvesti nadomestne volitve, saj je do rednih volitev več kot šest mesecev.

Lista kolesarjev in pešcev, ki ima v 45-članskem mestnem svetu štiri predstavnike, je zaradi incidenta izstopila iz županove koalicije. “Obsojamo nasilno ravnanje župana in njegovo samovoljno vzpostavljanje reda po ulicah Maribora. Mestna politika mora samovoljne županove redarske akcije obsoditi tudi zato, ker bi z molčanjem legitimirali tovrstno jemanje pravice v svoje roke,” je povedal njihov predstavnik Josip Rotar.

Županova koalicija tako poslej šteje 22 članov, od tega je 11 predstavnikov liste Arsenovič za Maribor. Lista kolesarjev in pešcev je bila v koaliciji druga največja skupina.

Mestni svetniki so sicer na današnji seji med drugim potrdili letošnjo ceno socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu, ki kljub višanju stroškov izvajanja ostaja za porabnike nespremenjena, saj bo razliko krila občina. Ta zdaj po besedah podžupanje Alenke Iskra znaša že 76 odstotkov cene storitve.

Brez razprave so podali soglasje k pravnemu poslu, po katerem bo objekt, v katerem trenutno deluje Zdravstvena postaja Tezno, prešel v občinsko last. Prav tako so se večinsko strinjali z opravljanjem igralniške dejavnosti v kompleksu Maribox, čeprav so imeli nekateri pomisleke glede vpliva novega igralnega salona na mladino.

V obravnavi zaključnega računa lanskega proračuna občine je samostojna svetnica Jelka Kolmanič izpostavila, da občina še nikoli ni imela zneskovno tako dobre realizacije prihodkov kot v letu 2021, zaskrbljujoči pa so investicijski odhodki, predvsem na področju vrtcev, šol in cest.

Mestna občina Maribor je v letu 2021 realizirala za 126,3 milijona evrov odhodkov in 127 milijonov evrov prihodkov. Vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić je povedala, da se je nekaj investicijskih projektov preneslo v letošnje leto, ker so vse prejete ponudbe presegale zastavljeno vrednost javnega naročila. Izpostavila je lansko reprogramiranje občinskih kreditov, saj meni, da danes več ne bi dobili tako ugodne obrestne mere.

Mestni svetniki so danes še opravili drugo branje strategije trajnostnega razvoja in trženja turistične destinacije Maribor za obdobje do leta 2027, ki so jo po prvem branju opremili z nekaterimi dodatnimi obrazložitvami, med drugim na področju mladinskega turizma in razvoja letališča.

Na koncu seje je podžupan Medved povedal, da je občina končno dobila gradbeno dovoljenje za pasji park, zato bo še letos stekla njegova izgradnja.

Št. komentarjev: 2
  1. Pubec pravi

    Z vzdevkom, ki ste mu ga VI dali, ste pozabili napisati

  2. 8MarecSeniorji pravi

    Dobro, saj je udaril moškega, če bi žensko bi pa dejansko bil razlog za odstop.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen