Hladna fronta prinesla močan veter, dež in sneg

0

Slovenijo je danes zajela hladna fronta, zaradi katere je nastal močan veter, dež in sneženje. Podiralo je drevesa in drogove, odkrivalo strehe in zalivalo objekte. Na vipavski hitri cesti je zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, na prelazih so obvezne verige.

Uprava RS za zaščito in reševanje je do 18. ure zabeležila 43 dogodkov v 26 občinah. Skupaj je bilo aktiviranih 24 prostovoljnih gasilskih društev in štiri poklicne enote.

Gasilci so predvsem posredovali zaradi dreves in drogov, ki so se podrli na cestišče ter na stanovanjske objekte, pa tudi zaradi odkritih streh na raznih objektih in zaradi meteorne vode, ki je zalila objekte. V Kranju in Jezerskem sta zaradi snežnih razmer osebni vozili zdrsnili z vozišča, so sporočili iz uprave. V prvi nesreči je bila poškodovana ena oseba, v drugi poškodovanih ni bilo.

Drevesa so se podrla na ceste v več delih države, med drugim v občinah Brežice, Cerkno, Dobrna, Koper, Krško, Novo mesto, Podčetrtek, Radeče, Rogaška Slatina, Sevnica in drugod.

V Šentilju pod Turjakom v občini Mislinja se je drevo podrlo na streho taborniške koče, v Piranu so gasilce poklicali na pomoč, da so odstranili drevo, ki se je nagnilo na balkon stanovanjskega objekta. V naselju Sveti Anton na Pohorju v občini Radlje ob Dravi je močan veter podrl telekomunikacijski drog.

V Hrastniku so gasilci iz skladišča ene od prodajaln izčrpali meteorno vodo in očistili odtočni jašek, skupaj z pogodbenimi izvajalci so si ogledali tudi poškodbe na strehi enega od stanovanjskih objektov. Na strehi telovadnice osnovne šole na Javorniku v občini Ravne na Koroškem so s folijo prekrili poškodovano svetlobno kupolo.

Na prelazih Predel, Vršič, Jezerski vrh in Ljubelj so po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste obvezne verige, na prelazu Korensko sedlo pa zimska oprema. Zimske pnevmatike so tudi sicer obvezne povsod, kjer sneži.

Po napovedih Agencije RS za okolje bodo padavine v prvem delu noči povsod ponehale, tudi burja bo oslabela. Zjasnilo se bo. Nedelja bo sončna s posameznimi popoldanskimi plohami.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen