Zaradi vojne v Ukrajini prekinjena rusko-evropska misija na Mars

0

Rusko-evropska misija za pristanek roverja na Marsu (ExoMars) je bila prekinjena zaradi ruske invazije na Ukrajino, je danes sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA). Moskva odločitev agencije o prekinitvi misije obžaluje, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin.

“Globoko obžalujemo vse žrtve in tragične posledice agresije v Ukrajini,” so sporočili iz ESA, ki je potrdila prekinitev misije ExoMars. Misija je sicer bila načrtovana za september, ko naj bi z rusko nosilno raketo in pristajalnim modulom na Mars poslali rover, katerega naloga bi bila iskanje znakov življenja.

Svet ESA je danes v izjavi sporočil, da bo njen generalni direktor izvedel študijo, da bi bolje opredelil razpoložljive možnosti za nadaljnjo izvedbo misije. Izstrelitev misije je sicer prvotno bila načrtovana za leto 2020, vendar je bila zaradi pandemije prestavljena.

Da bi rover Rosalind Franklin, poimenovan po angleški kemičarki in pionirki na področju DNK, brez ruske pomoči spravili v vesolje, bi bilo verjetno treba izvesti velike spremembe, je sporočila agencija.

Moskva je že izrazila obžalovanje glede odločitve ESA o prekinitvi misije. “To je zelo grenka odločitev za vse navdušence nad vesoljem,” je na Telegramu dejal Rogozin in odločitev označil za sramoto. Dodal je tudi, da bo Moskva sama skušala izvesti misijo.

Roskozmos se je na sankcije EU zaradi invazije odzval tako, da je odpovedal vse načrtovane izstrelitve raket v vesolje, ki jih z evropskimi partnerji izvaja v Francoski Gvajani in umaknil več kot 100 svojih delavcev. Prav tako so bile prekinjene vse preostale misije ESA, ki uporabljajo rusko raketo sojuz.

Vodja Roskozmosa Rogozin je sicer že opozoril, da bi zahodne sankcije proti Rusiji lahko povzročile propad Mednarodne vesoljske postaje. Pojavili pa so se tudi strahovi, da bi zaradi naraščajočih napetosti med ZDA in Rusijo na postaji lahko obtičal ameriški astronavt Mark Vande Hei.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen