Stoltenberg: Ruske sile v Ukrajini se ne umikajo, ampak premeščajo

0

Ruske sile v Ukrajini se ne umikajo, ampak premeščajo, kažejo obveščevalni podatki zveze Nato, je danes povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Dodal je, da pričakujejo dodatne ruske ofenzive.

“Naši obveščevalni podatki kažejo, da se ruske sile ne umikajo, ampak premeščajo,” je Stoltenberg povedal glede napovedi zmanjšanja ruske prisotnosti v okolici Kijeva in severa Ukrajine. Poudaril je, da je ruska stran že v preteklosti večkrat lagala o tem, kaj namerava storiti.

Ruske sile skušajo po njegovih besedah prerazporediti, ponovno opremiti in okrepiti ofenzivo na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine. “Obenem ohranjajo pritisk na Kijev in druga mesta. Tako da pričakujemo dodatne ofenzive, ki bodo prinesle še več trpljenja,” je generalni sekretar povedal na predstavitvi letnega poročila zavezništva za leto 2021.

Moskva je po torkovih pogovorih z Ukrajino v Istanbulu napovedala veliko zmanjšanje svojih vojaških aktivnosti v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, kar je bilo prvo tovrstno javno oznanilo ruske strani po napadu na Ukrajino pred nekaj več kot enim mesecem. Ta korak naj bi služil okrepitvi medsebojnega zaupanja v nadaljnjih pogovorih med državama.

A so že v Washingtonu opozorili, da je Rusija premestila manjše število svojih enot iz okolice Kijeva. Dodali so, da se ne umika, ampak se morda pripravlja na večjo ofenzivo drugje v Ukrajini. Tudi ukrajinska vojska ocenjuje, da je umik dela ruskih sil s front severno od Kijeva zgolj del prerazporeditev enot.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen