Nova slovenska vinska kraljica je Ana Protner iz Malečnika pri Mariboru

0

V Radencih so okronali 25. vinsko kraljico Slovenije, ki bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino. Kraljica je postala Ana Protner iz Malečnika pri Mariboru, ki je v delo z vinom vpeta že od malih nog, saj imajo doma vinsko klet z imenom Hiša Joannes Protner.

Kraljico sta okronala predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec projekta vinske kraljice Slovenije, Janez Erjavec ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Slednji je v nagovoru poudaril, da so kmetje tisti, ki skupaj s prehransko industrijo zagotavljajo prehransko varnost tudi v tem trenutku.

“Ponavljam, da imamo hrane dovolj, žit do prihodnje žetve dovolj, tudi krmil, pri mleku in mesu pa smo tako dovolj samooskrbni. In dokler verige kolikor toliko normalno delujejo, ne bomo lačni,” je še povedal Podgoršek. Za vinske kraljice pa dodal, da pomembno predstavljajo ne le kulturo pitja, ampak tudi Slovenijo.

Nova kraljica je ob ustoličenju povedala, da sprejema novo odgovornost, pri čemer se odpirajo nove poti, vendar je občutek obetaven, zavzemala pa se bo za vsa slovenska vina. “Slovenija je majhna, vendar v svetu prepoznavna po kakovostnih vinih, zato želim narediti še več za njeno prepoznavnost v vinskem turizmu,” je poudarila.

24-letna Ana Protner je v delo z vinom vpeta že od malih nog. Opravlja ga doma in v tujini, v naravi, na promocijskih sejmih, vodi pokušnje, prek študentskih del je pridobivala izkušnje tudi pri pogostitvah, hotelskih delih in pri prodaji. Sodelovala je pri sejemskih predstavitvah kmetijskega ministrstva, vinarjev in vinogradnikov.

Leta 2020 je diplomirala na portoroški Turistici, trenutno se izobražuje na magistrskem študijskem programu smeri marketinga in menedžmenta na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.

V letih 2018 in 2020 je bila tudi mariborska vinska kraljica in je v tej vlogi dvakrat v predstavljala Maribor in Slovenijo na Kitajskem. Gostovala je tudi v Ameriki, kjer je predstavljala vinsko hišo Joannes Protner na velikem dogodku skupaj z gostilno Rajh in Luko Dončićem.

Vino 25. vinske kraljice Slovenije je vrhunsko belo vino z zaščitenim geografskim poreklom renski rizling, suho, letnik 2019, iz kleti Piramida v vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija. Doma obdelujejo 13 hektarjev vinogradov, od tega polovico ekološko.

25. vinsko kraljico bi morali okronati že lani, vendar je zaradi koronskih razmer niso, tako da je 24. vinska kraljica Ana Pavlin krono nosila dve leti in dva meseca, med drugim pa se je zavzemala, da bi martinovo postalo državni praznik. Kot je dejala ob slovesu, to idejo z veseljem prepušča naslednici.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen