Newyorške borze pred koncem zasedanja Feda začele z rastjo

0

Indeksi na newyorških borzah so današnji trgovalni dan začeli z rastjo. Vlagatelji čakajo na zaključek zasedanja ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), na katerem bodo predvidoma zvišali obrestno mero, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 se je okoli 16. ure ure gibal 1,60 odstotka nad gladino, industrijski indeks Dow Jones je bil 1,08 odstotka višje, tehnološki indeks Nasdaq pa pridobiva 2,66 odstotka.

ZDA se trenutno soočajo z visoko inflacijo, najvišji predstavniki ameriške centralne banke pa so odločno napovedali, da bodo na tem srečanju zvišali obrestno mero za četrt odstotne točke, navaja AFP.

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je ključno obrestno mero spustil na praktično ničlo marca 2020, ko je izbruhnila pandemija covida-19, od takrat pa je ni spreminjal. Letna inflacija je februarja dosegla 7,9 odstotka in predsednik Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je pred tednom dni potrdil, da je čas za začetek višanja obresti.

Precej pozitivno razpoloženje vlada tudi evropskih borzah. Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzgor za 4,34 odstotka, pariški indeks CAC 40 pridobiva 4,70 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa je trenutno 1,72 odstotka nad gladino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen