Na pogovorih Kulebe in Lavrova brez napredka glede prekinitve ognja v Ukrajini

0

Današnji pogovori zunanjih ministrov Ukrajine Dmitra Kulebe in Rusije Sergeja Lavrova v Turčiji niso prinesli napredka glede prekinitve ognja v Ukrajini, je po srečanju povedal Kuleba. Oba ministra sta izrazila pripravljenost za nadaljevanje pogovorov med stranema.

“Govorili smo tudi o 24-urni prekinitvi ognja, a pri tem ni bilo napredka,” je novinarjem po srečanju z Lavrovom povedal vodja ukrajinske diplomacije. “Zdi se, da v Rusiji o tem odločajo drugi,” je dejal, pri čemer je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP očitno mislil na Kremelj.

Srečanje, ki ga je v Antalyi gostil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, je opisal kot zahtevno. Pojasnil je, da je želel doseči dogovor o humanitarnem koridorju iz Mariupolja, “vendar na žalost minister Lavrov ni bil v položaju, da bi se zavezal k temu”. Bo pa ruski minister o tem govoril s pristojnimi oblastmi, je dejal Kuleba.

Povedal je še, da se je pripravljen znova srečati z ruskim kolegom, če bo “potekala vsebinska razprava in bosta iskala rešitve”.

Tudi Lavrov je izrazil pripravljenost na nadaljevanje pogovorov, a v okviru, ki sta ga strani vzpostavili v Belorusiji. “Današnje srečanje je potrdilo, da rusko-ukrajinski format v Belorusiji nima alternative,” je povedal na novinarski konferenci po srečanju.

Poudaril je še, da ruski predsednik Vladimir Putin nima nič proti srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. A so za to potrebne priprave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znova je zatrdil, da Rusija ni napadla Ukrajine, ampak vodi “posebno vojaško operacijo” za zaščito rusko govorečega prebivalstva in lastne varnosti. Operacija po njegovih besedah teče v skladu z načrti.

Na vprašanje, ali bo Rusija napadla še kakšno drugo državo, je odgovoril, da ne.

Ob tem je bil kritičen do Zahoda, ker Ukrajini pošilja orožje. ZDA pa je očital tudi, da v Ukrajini vodi laboratorije za razvoj biološkega orožja. Moskva je od Washingtona zahtevala pojasnila glede eksperimentov v teh laboratorijih, je še dejal ruski zunanji minister. Kritike Zahoda, da za to ni nobenih dokazov, je zavrnil.

Gostitelj pogovorov Cavusoglu je medtem priznal, da srečanje “ni bilo lahko”. Vendar pa je poudaril, da je bil pogovor zelo spoštljiv brez povzdigovanja glasu. “Srečanje je pomemben začetek. Ne moremo pričakovati čudežev na enem srečanju,” je povedal.

Izrazil je upanje, da bosta strani ohranili stike, da bi vzpostavili medsebojno zaupanje. Dodal je, da je Turčija še naprej pripravljena posredovati v pogovorih.

Znova se je zavzel za trajno prekinitev ognja in vzpostavitev humanitarnih koridorjev v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen